STRUKTURA ZEMLJIŠTA PRESDUNA ZA ODABIR HIBRIDA KUKURUZA (BiH)

Topli aprilski dani dobro su došli ozimim usjevima, čiji su rast nakon kišovitog marta itekako pospješili.

Međutim, aktuelne vremenske prilike pogoduju i razvoju korova, a do izražaja je došla i pojava bolesti, pa je neophodno što prije obaviti tretmane zaštite ali i drugu prihranu. Međutim na pojedinim parcelama u Srpskoj koje su zabarene još uvijek je nemoguće ući u ove poslove, što će se direktno odraziti na prinose.

-Sjetva kukuruza je ove godine u odnosu na prethodnu počela nešto kasnije, međutim struka ističe da početak i kontinuitet ovog posla ipak određuju vremenski uslovi.

Tehnologija gajenja kukuruza koji je najzastupljenija ratarska kultura na domaćim njivama, podrazumijeva raniji rok sjetve, hibride ranije grupe zrenja, ranije skidanje usjeva što u konačnici garantuje bolju cijenu, kaže dr Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih uskluga u poljoprivredi.

Ova bi trebalo da bude jedna od optimalnijih godina za proizvodnju procjenjuje struka. S druge strane ratarima sugerišu da zasiju hibride kukuruza različitih grupa zrenja, te da bez oklijevanja primjene i isprobaju nove tehnologije u proizvodnji.

– Stoga je jasno, odabir hibrida treba vršiti na osnovu tipa zemljišta na kojem se obavlja sjetva. Proizvođači se poučeni lošim iskustvom iz sušnih godina a naročito tokom juna, jula i avgusta kada padavina gotovo da nema ipak opredjeljuju za sjetvu hibrida grupa zrenja 400, 500, a u nekim slučajevima i grupe 600, savetuje Zarić.

izvor: NTV Arena

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor