Usevima neophodna optimalna temperatura i vlaga! (SRB)

Poljoprivrednici se žale na nedostatak padavina, a vlaga je potrebna kako ozimim usevima, tako i onim posejanim tokom proleća. U Somboru i okolini, u aprilu nije palo dovoljno kiše, a poljoprivrednici se nadaju da će druga polovina maja doneti dovoljnu količinu padavina.

Juče je u Somboru padala kiša, koja je nastavila i tokom noći i jutros. Olivera Sekulić, savetodavac u Poljorprivrednoj stručnoj službi kaže da je tokom jučerašnjeg dana u Somboru i okolini palo između 6 i 12 litara kiše, što je prijalo svim usevima, i onim ozimim, ali i onim koji su posejani u proleće.

U aprilu je zabeleženo 9 do 16 litara kiše, što je znatno manje od višegodišnjeg proseka, koji za april iznosi 50 litara liše. Situacija nije alarmantna, ali je usevima neophodna otpimalna temperatura i vlaga kako bi prinosi bili odgovarajući. Ako kiša nastavi da pada, od 6 do 30 litara u maju, to će popraviti situaciju drastično.

Početak aprila je bio dobar kada su u pitanju optimalni uslovi, dok se u drugoj polovini osetio nedostatak padavina. Optimalne temperature su sada dobre i ako se nastavi slično vreme narednih dana, druga polovina maja pomoći će usevima.

Izvor : rtv

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor