Neophodna obnova i razvoj stočarstva! (SRB)

Ministar poljoprivrede za “Novosti”, o budućnosti srpskog agrara: Čim je obezbeđen ugovor sa Turskom, cena govedine sa 1,8 skočila na 2,20 evra.

Srbija je dosad izvezla u Tursku oko 300 tona goveđeg mesa. Očekivanja su i da će srpski stočari sredinom sledeće godine uspeti da iskoriste kvotu za bescarinski izvoz goveđeg mesa, od 5.000 tona. Sve oči srpske poljoprivrede uprte su u razvoj i obnovu stočarstva. Put do toga nije nimalo lak.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, priča za “Novosti”, da je za razvoj stočarstva bitno otvaranje novih tržišta, koja imaju visoku platežnu moć i gde postoji tražnja za kvalitetnom robom, praćena dobrom cenom.

– Upravo to je i slučaj sa Turskom i Emiratima – podseća ministar Nedimović. – Ubrzo posle dobijanja kvota za izvoz goveđeg mesa, cena je skočila sa 1,8 na 2,15-2,20 evra. Mislim da ne postoji bolja potvrda teze koju sam izneo. Potrebno je i da se radi na osnaživanju tovnog govedarstva. Rast stočnog fonda jeste neophodan, ali samo u pravcu koji omogućava i rast trgovinske razmene. Standardi su zahtevni, ali veoma isplativa tržišta se moraju pratiti i samo tada će svima biti dobro.

* Stočari tvrde da imaju problem sa zakupom državnog zemljišta. Koji su razlozi i kako da se reši problem koji imaju sa lokalnim samoupravama? Može li država da reši taj problem?

– U dosta navrata nailazim na međusobne optužbe svih učesnika u procesu zakupa zemljišta. Takvo stanje mora da se zaustavi. Suština rešenja na kome radimo zarad prevazilaženja nezadovoljstva leži u omogućavanju višegodišnjeg zakupa, kao i poboljšanju kvaliteta genetike, odnosno rasnog sastava kada govorimo o samom stočnom fondu, ali i stočarstvu u celini u Republici. Jedini način da se dođe do održivog rešenja je da svi sednemo za sto i uredimo oblast na takav način da stočarstvo dobije čvrstu bazu i svojevrsnu predvidivost za dalji razvoj.

* Koje su najisplativije grane poljoprivrede?

– Stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo su najisplativije grane poljoprivrede u Srbiji.

* Kada će početi da rade sistemi za navodnjavanje iz Fonda Abu Dabi? Dokle se stiglo za izgradnjom i kakvi su planovi dalje?

– U 2017. godini na teritoriji Vojvodine započeti su radovi na pojačanom održavanju kanala – dvonamenskih sistema Rečej, Međa, Itebej, Jankov most I i II, na izgradnji crpnih stanica Jegrička, Pesir i Kaloča, kao i na izvođenju radova na podsistemu Nova Crnja – Žitište, Tisa – Palić, Kikinda – CS Mokrinska II i Mali Iđoš. Takođe, u 2018. godini doneta je Odluka o dodeli ugovora za nabavku radova na rekonstrukciji i izgradnji objekata u okviru sistema Mačva. Ukupna vrednost radova iznosi 15.192.425 evra bez PDV. Ovim radovima obezbediće se navodnjavanje oko 47.954 hektara dodatnih površina poljoprivrednog zemljišta.

Realizacija projekta “Razvoj sistema za navodnjavanje – prva faza” nastaviće se i u 2018. i 2019. godini, s obzirom na to da će u 2018. godini biti realizovani radovi, ali i ugovoren nastavak izvođenja radova na podsistemu Mali Iđoš, čija realizacija se planira za 2018. i 2019. godinu. To će obezbediti navodnjavanje svih 11.500 hektara površina poljoprivrednog zemljišta ovog podsistema. Procenjena vrednost ovih radova je oko 4,7 miliona evra.

Izvor : vecernje novosti

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor