Vrijeme pogodno za završetak proljećne sjetve (BiH)

BIJELJINA – Uglavnom povoljni vremenski uslovi tokom prethodne sedmice odgovarali su privođenju kraju sjetve proljećnih kultura, navodi se u agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda /RHMZ/.

Posljednje padavine su pogodovale svim poljoprivrednim kulturama, a i vlažnost površinskog sloja zemljišta se popravila, kao i zaliha vlage na dubini od jednog metra.

Posijani usjevi, kao i ozima pšenica i ječam, imaju optimalne uslove za rast i razvoj i oni se u zavisnosti od područja nalaze u različitim fazama razvoja – od klasanja do cvjetanja.

Voćarske kulture su u fazama zametanja i porasta plodova, dok je vinova loza u intenzivnom porastu i brzo će početi cvjetati.

Za normalan rast i razvoj posijanih i niklih usjeva potrebno je da padne nova kiša.

Toplo i sunčano vrijeme tokom prethodne sedmice povoljno je uticalo na aktivnost insekata, dok su povremena kiša i pljuskovi stvorili uslovi za pojavu biljnih bolesti.

Prema prognozi RHMZ, tokom narednih sedam dana očekuje se uglavnom pretežno do potpuno oblačno sa češćom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.

Lokalno su moguće obilnije padavine, praćene gradom i pojačanim vjetrom, a više sunčanog vremena očekuje se krajem sedmice. 

izvor: Infobijeljina

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor