Agrometeorološke stanice postavljene na deset lokacija u HNŽ-u (BiH)

S ciljem smanjenja štetnih utjecaja koje prekomjerna i često nepotrebna primjena pesticida imaju na ljudsko zdravlje i okoliš Hercegovačko-neretvanska županija započela je s provedbom projekta PESCAR (Pesticide Control and Reduction) u sklopu kojeg je nabavljeno deset agrometeoroloških stanica u vrijednosti od 45 tisuća maraka.
Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, jedna od glavnih aktivnosti u spomenutom projektu je unaprjeđenje postojećeg sustava za kontrolu i smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji.
Za nabavu agrometeoroliških stanica Ministarstvo je raspisalo natječaj koji je završen krajem travnja ove godine, te su stanice početkom svibnja postavljene na odabrane lokacije u deset općina HNŽ-a. Riječ je o uređajima koji očitavaju i mjere klimatske parametre poput relativne vlažnosti zraka, količine padalina, temperaturu tla, te ih šalju u digitalnom obliku, koje nakon toga obrađuje računalni program.
Na temelju obrađenih podataka Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, izdavat će priopćenja za poljoprivredne proizvođače u kojima će im sugerirati trebaju li izvršiti preventivnu zaštitu ili ne.
Osim već spomenutih agromediteranskih stanica u sklopu provedbe projekta PESCAR pokrenuta je nabavka elektronskih i feromonskih lovki za procjenu pojavnosti biljnih štetnika što će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da ciljano suzbiju štetnike.
Inače, projekt PESCAR odobren je u sklopu poziva na dostavu pojedinih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH- Crna Gora 2014 – 2020, a zajednički ga provode Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, Zadra Nova, Sveučilište u Zadru, Zavod za poljoprivredu Zapadnohercegovačke županije i Zadarska županija kao vodeći partner.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639 eura od čega sufinanciranje sredstvima Europske unije iznosi 85 posto.
izvor: Bljesak
Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor