Trešnje – nezaobilazne i ove sezone! (SRB)

Ukusno i svima drago voće obiluje i mnogim nutrijentima, pa je nezobilazan sastojak mnogih kolača, domaćih sokova i kompota.

Trešnje su mnogima neodoljive, a u njima se može uživati bez griže savesti, s obzirom da je u ptanju jedna zaista super namirnica. Naime, trešnje sadrže vitamine kao što su A, B, C i K, kao i minerale poput kalijuma, gvožđa, kalcijuma…

Osim toga, sadrži i jedinjenja koja pomažu u borbi protiv raka i mnogih drugih bolesti kao što su artritis, srčane bolesti. Pomažu i kod glavobolje, a sadrže i antioksidanse koji su sjajan saveznik kod neutralizovanja slobodnih radikala. Takođe, podstiču i proizvodnju kolagena koji je ključan za zdravlje kože i kostiju.

Istraživanja su pokazala da snižavaju i nivo lošeg holesterola i šećera u krvi, pa su kao takve dobar izbor za one koji imaju problema s viškom kilograma.

Imaju malo kalorija i prilično su zasitne, pa su idealne kao međuobrok jer pomažu kod otklanjanja umora i iscrpljenosti.

Sadrže vrlo nizak glikemijski indeks, pomažu kod raznih upala, a čak mogu da pomognu i kod suzbijanja simptoma raznih alergija, pa i astme. Imaju snažno proutupalno dejstvo.

Dakle, trešnje imaju višestruke koristi za naše zdravlje, dostupne su i rasprostranjene, te gledajte da ovih dana što više uživati u njihovim blagodetima. I slasti, naravno.

Izvor : Dnevnik

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor