Protest zbog ugrožavanja zdravstvene i prehrambene bezbednosti građana Srbije! (SRB)

Protest protiv genetski modifikovane hrane biće održan u subotu u Beogradu. U prvoj fazi, uslov da dopustimo promet ovih proizvoda, a kasnije i uzgoj

 

Srbija treba da bude slobodna od genetički modifikovanih proizvoda, zbog zdravlja naše dece i potomstva, jer ništa nije vredno ugrožavanja ljudskog zdravlja. Čak ni ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, pa i u Evropsku uniju, čiji je to uslov da se postane zemlja članica.

Ovako najavljuje subotnji protest “Za Srbiju bez GMO – Marš protiv Monsanta“, na Trgu republike u 11 časova, Danilo Tvrdišić iz Udruženja “Zdrava Srbija.” Kako kaže, to je protest zbog ugrožavanja zdravstvene i prehrambene bezbednosti građana Srbije, kroz pritisak naše zemlje da liberalizuje zakonodavnu regulativu i odobri promet GMO proizvoda.

– Naša zemlja ima restriktivan Zakon o GMO, a žele da ga menjaju pod izgovorom ulaska Srbije u EU – kazao je Tvrdišić. – Postoje istraživanja koja su pokazala da GMO hrana ima dalekosežne negativne posledice po ljudsko zdravlje i eko-sistem, ali i po domaću proizvodnju.

Uz podršku udruženja “Zdrava Srbija” i “Ko nam truje decu”, glavni organizator protesta je Društvo srpskih domaćina. Prema rečima njihovog predsednika, agroekonomiste Miladina Ševarlića, opštine u Srbiji, njih 136, prihvatile su deklaraciju protiv GMO. To znači da više od 80 odsto opština u našoj zemlji ne želi promet, prodaju i preradu proizvoda od GMO.

– Tražili smo i napravili krovnu deklaraciju da se raspiše referendum sa pitanjem građanima da li su za ili protiv uvoza, prometa i prerade proizvoda od GMO – objašnjava profesor Ševarlić. – Vlada Srbije je odbila predlog da se građani pitaju za GMO. U prvoj fazi, teraće nas da dozvolimo samo promet proizvoda GMO, a kasnije će to biti i uzgoj. Ukoliko i dođe do promene zakona, Srbija će morati da otkupljuje licence za genetički modifikovane organizme i da plaća svake godine apanažu za sve hektare koje bude zasejavala različitim kulturama.

Svake treće subote u maju mesecu, širom sveta, organizuju se protesti protiv “Monsanta”. Kako ističe Ševarlić, to će biti i ove godine, iako je “Monsanto” prodao portfolio prve metodologije genetske modifikacije nemačkom “Bajeru”.

– Oni su to uradili kada su obezbedili otkup nove metodologije za GMO, za koju “Monsanto” tvrdi da ispunjava četiri prednosti u odnosu na staru metodologiju koju su prodali – ističe Ševarlić. – Inače, Srbija je drugi izvoznik u Evropi soje koja nije GMO. I jedina u Evropi koja može sojom da zadovolji sve potrebe sopstvenog stočarstva. U svetu smo deveti po izvozu kukuruza. Umesto da to preradimo u koncentrovanu stočnu hranu i uposlimo naše farme da proizvodimo stoku koja nije hranjena GMO hranom, i plasiramo takve proizvode, po mnogo većoj ekonomskoj ceni, mi ćemo da se bavimo GMO proizvodima.

U Srbiji je, kaže Ševarlić, izuzetno jak uvoznički lobi, pa naša deklaracija na robi u rinfuzi, nema poreklo.

– Da to postoji, pitam se da li bi građani u hipermarketima, koje u Srbiji drže stranci, kupovali meso, batake, krmenadle i uvozne sirovine, ako bi stajalo da su poreklom iz zemalja gde je dozvoljena genetički modifikovana sirovina u ishrani životinja. Verovatno bi samo kupovali domaće. Uz to, ukoliko izmenimo zakon o GMO, Srbija će biti ugrožena i kao značajan proizvođač semenske robe. Mi smo zemlja koja ima sopstvenu proizvodnju semena. Imali smo i mehanizaciju, tehnologiju i hemikalije, jednostavno, zatvoren ciklus, koji retko ko ima. Naša zemlja je zahvaljujući sopstvenom semenu preživela sankcije više od četiri godine. Da nismo imali čime zemlju da zasejemo, jeli bismo korenje.

Izvor : vecernje novosti

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor