Kompanija “Fintel energija” investira u razvoj srpskih vetroparkova! (SRB)

Kompanija „Fintel energija“ koja trenutno gradi vetropark „Košava 1“ u Vršcu, vredan oko 110 miliona evra, planira da u narednih pet godina investira u razvoj srpskih vetroparkova još 300 miliona evra, kaže izvršni direktor ove kompanije Ticiano Đovaneti.

Do sada smo uložili 300 miliona evra i plan nam je da u sledećih pet godina investiramo još toliko, poručuje Đovaneti.

Kompanija planira i da izađe na Beogradsku berzu do kraja godine i tako ostvari prvu IPO (inicijalnu javnu ponudu akcija) u Srbiji posle 78 godina.

Ideja je da povećamo deonički kapital, ne da prodajemo akcije, već uvećavamo deonički kapital kako bismo privukli nove investitore i nastavili s našim investicijama na srpskom tržištu, objašnjava Đovaneti.

Ova srpska kompanija se nalazi u stoprocentnom vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia Group SpA, koja je listirana na Milanskoj berzi 2010. godine

Ako odete u Vršac moći ćete da vidite više od 100 ljudi koji rade na Košava projektu, 50 radi na izgradnji trafo stanice, a još stotinjak radi na izgradnji temelja za same mašine, navodi Đovaneti i kaže da turbine za Vetrenjače u Vršcu treba da stignu iz Danske u septembru, a do kraja 2019. igradnja vetroparka treba da bude završena.

Najveći projekat kompanije vetroelektrana Košava, 1. faza od 69 MW megavata je trenutno u izgradnji, kao i ostalih sedam vetroelektrana koje su planirane da budu izgrađene u narednim godinama.

Kako pametno investirati i doneti odluku o investiranju, šta znači dolazak velikih kompanija poput Fintela u Srbiju i ulazak na berzu građana i preduzeća, bile su glavne teme današnjeg panela „Kako pametno investirati?“, u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM).

Na panelu na kom su učestvovali izvršni direktor Fintela Ticiano Đovaneti, Rade Rakočević, član SAM-a i vlasnik investicione kompanije Senzal Capital, Slobodan Đinović, član UO SAM-a i generalni direktor Orion Telekom kompanije, Siniša Krneta, direktor Beogradske berze i Ivana Stanković, menadžer u PwC-u, govorilo se i o brzini kojom se investicija može pretvoriti u novac, kao o najvažnijem kriterijumu kod kratkoročnih investicija.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta ocenjuje da dolazak kompanije koja investira u razvoj vetroparkova nije najvažnije pitanje za Beogradsku berzu, već koliko ovakve investicije znače za ekonomiju Srbije.

Smatra da je berza za mnoge građane ali i privatnike u zemlji i dalje „bauk“, iako je berzansko poslovanje i investiranje u akcije u svetu odavno uobičajen način poslovanja.

Objašnjava da privatizacije u Srbiji nisu rađene kroz berzu kako je to u nekim zemljama urađeno, a da se ta sfera tržišta kod nas počela razvijati tek 2007. godine, svega godinu dana pred svetsku ekonomsku krizu.

Učesnici panela su ocenili da je neophodno raditi na edukaciji kako građana, tako i privatnih investitora u zemlji kako bi se uključili u trgovinu akcijama što je jedan od značajnih načina da razvije domaće poslovanje.

Izvor : Dnevnik

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor