Dan stočara na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu(SRB)

Treći dan Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu obeležila je Izložba stoke koja je ujedno danas privukla i najveći broj posetilaca sajma. Tradicionalni Defile stoke održan je na Manježu, a za sutra je najavljena Aukcija najboljih primeraka goveda, ovaca, svinja i konja.

Kako kažu izlagači na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu predstavljeno je oko 1600 grla goveda, svinja, konja, koza, ovaca i sitnih životinja. Bik po imenu Disko, težak oko 1.600 kilograma, možda jeste najveća zvezda među njima, ali svakako nije jedina.

U hali 31 kod Manježa, najviše posetilaca želi da sazna ponešto o autohtonoj rasi svinja resavka, kojih trenutno u Srbiji ima tek dvadesetak umatičenih, a zanimljivo je i to da su upravo od nje, tokom sajma, pristigle i prinove.

“Oprasila je devet prasića, ostalo je osam. Tako da smo dobili prinovu i sad je Novosađanka”, kaže Momčilo Aćimović, odgajivač svinja.

Na ulasku u halu 12 mahom će vas svi upućivati da pogledate crno-bele junice, koje uživo izgledaju kao da su nacrtane, što i ne čudi, jer su, kako kažu uzgajivači, mesec dana pred sajam pripremane za izložbu.

“Ovde nastavimo sa negom, svako jutro ih kupamo, timarimo, češljamo repove da bi bile lepe kao što jesu”, kaže Dragana Aleksa, odgajivač grla goveda.

U delu gde su smešteni konji, zatekli smo najviše mladih i dece, a izlagači tvrde da ima i konkretnih ponuda za kupovinu konja, i to iz inostranstva, najviše iz arapskih zemalja.

“Ja ne bih prodao, zato što posle dogodine ne mogu izlagati na sajmu dok drugo ne doraste, pare se potroše, a dobar konj ode i nemaš ga više u štali”, kaže Jovan Garić, odgajivač konja.

I prateća ponuda Poljoprivrednog sajma je bogata, od Prolećnog festivala vina, do takmičenja u preponskom jahanju i u vožnji zaprega, što znači da na sajam možete da povedete celu porodice. Uradite to u petak, kada je na sajmu Porodični dan i karta za sve članove staje 600 dinara.

Izvor : rtv

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor