Veliki napredak Srbije u poljoprivredi! (SRB)

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i generalni direktor za poljoprivredu i ruralni razvoj, Mario Milucev, posetili su danas Novosadski sajam i poručili da je Srbija napravila veliki napredak u poljoprivredi i da ć EU ostati otvorena za saradnju sa našom zemljom koja, kako kažu, ima veliki potencijal.

Podsetili su da Srbija dobija 175 miliona evra bespovratne pomoći od Evropske unije za IPARD program koji je pokrenut u Srbiji.

“Pre svega želim da čestitam i ministru zbog činjenice da ipak kreće u Srbiji IPARD program i kao sto je i gospodin ambasador rekao u pitanju je pomoć u iznosu od 175 miliona evra koja dolazi iz evropskog budžeta i ako se uzme u obzir i pomoć iz budžeta Srbije, to je preko 230 miliona evra I ako uzmete u obzir i privatni deo gde je učešće korisnika podnosioca zahteva, to ce biti značajan iznos”, rekao je.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović naglasio je da je Srbija konačno deo zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije.

Dodao je da očekuje da ćemo do polovine juna imati potpisane prve ugovore sa srpskim poljoprivrednicima kada je u pitanju IPARD projekat, vredan, kako kaže, 225 miliona evra.

“Danas je za nas jedan jako važan dan. Pre svega zbog izveštaja koji je evropska komisija pružila Srbiji i prvi put se našli na mestu na kome je prikazan napredak. Mi možemo sada da kažemo da smo prva dva konkursa za IPARD koji se odnose na traktore i organizaciju završili, počeli smo kontrole na licu mesta, nadam se da ćemo sledeće nedelje potpisati finansijski sporazum sa evropskom komisijom i da ćemo u prvih 10 do 15 dana juna imati potpisane prve sa srpskim poljoprivrednicima”, rekao je Nedimović.

On je rekao da ministarstvo im 500 aplikacija.Nama je, kazao je, na raspolaganju 225 miliona evra ove godine,

“Ja se zahvaljujem evropskoj komisiji koja nam je pomogla u ovome I sada možemo slobodno da kažemo da je Srbija deo zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije”, rekao je Nedimović.

Izvor : Tanjug

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor