Oštarić: Želimo izvoziti i u Kinu, već sad nam izvoz čini 15 posto prodaje (HR)

Paška sirana jedina je hrvatska prehrambena tvrtka koja se nalazi u velikoj delegaciji EU tvrtki, udruženja i proizvođača hrane koje ovaj tjedan sudjeluje u izvoznoj ofenzivi EU povjerenik za poljoprivredu Phila Hogana na tržištu Kine. Povjerenika Hogana prati poslovno izaslanstvo 70 predstavnika iz europskog poljoprivredno-prehrambenog sektora koji predstavljaju nacionalne udruge ili tvrtke iz 22 različite zemlje. Kao i u slučaju nedavnih posjeta Kanadi, Iranu i Saudijskoj Arabiji, cilj je olakšati potencijalne poslovne sporazume između europskih i kineskih tvrtki u poljoprivrednom sektoru. Kina je drugi po veličini uvoznik poljoprivrednih proizvoda i hrane iz EU, koji čini 8,7% ukupnog poljoprivrednog izvoza EU-a u 2016. godini, a europski proizvodi hrane i pića postaju sve popularniji među kineskom srednjom klasom.

Ante Oštarić, predsjednik Uprave Paške sirane, potvrdio nam je sudjelovanje predstavnika njegove tvrtke u ovoj velikoj EU delegaciji. Mi već od ranije imamo kontakte s partnerima u Kini, no Hrvatska još uvijek nema trgovinski sporazume s ovom zemljom. Ipak smo se odlučili na vrijeme pojaviti na ovom tržištu, kaže Oštarić. Dodaje kako Paška sirana izvozi oko 15 posto svoje ukupne proizvodnje, najviše u SAD, ali su već prisutni i nekim dalekim zemljama poput Indonezije i Singapura.

„Kina je ključni trgovinski partner za poljoprivredno-prehrambeni sektor EU. Postoji snažna i rastuća potražnja među rastućom klasom potrošača Kine za našim visokokvalitetnim proizvodima, a izravnim susretom s kineskim kolegama možemo izgraditi poslovne i političke odnose potrebne za ubrzanje tog rasta. EU je globalni lider u slobodnoj i fer trgovini, a mi ćemo nastaviti snažno povećavati trgovinu s našim globalnim partnerima na uzajamnu korist “, kazao je Hogan.

bi se naglasila važnost tržišta Kine, EU je odlučila sudjelovati na sajmu SIAL u Šangaju, najvećoj azijskoj izložbi hrane, ali i kroz organizaciju brojnih poslovnih sastanaka, na kojim će po prvi put sudjelovati i jedna hrvatska tvrtka.

izvor: Agrobiz

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor