Skupština Zadruge „Proizvodi sela“ (HR)

Članovi Mljekarsko stočarske zadruge „Proizvodi sela“, osnovane prije četiri godine, okupili su se na Programsko-izbornoj Skupštini te ponovno odabrali Darka Pavičevića za upravitelja Zadruge, stoji na gradskim stranicama.

U trenutku osnivanja Zadruge, brojni su stočari bili na rubu egzistencije, jer su mlijeko prodavali po sramotno niskoj cijeni, a gotovih proizvoda gotovo da i nisu imali, pa im je okupljanje zapravo osiguralo opstanak. Zadrugu je osnovalo 10 mljekara iz Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba. Tada su imali 28 radnika, 588 muznih krava i proizvodili nešto više od 3 milijuna litara mlijeka, za koje su ostvarili prihod od 2,33 kn po litri.

Osnivanjem Zadruge željeli su pojačati promociju domaće proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, potaknuti direktnu prodaju i uvođenje novih tehnologija te povećanje prihoda. Takvim načinom zadrugari su uspjeli ostvariti prihod od gotovo 4 kune po litri mlijeka u 2017. godini, uz manji broj muznih krava i manju proizvodnju mlijeka. Povećali su kvalitetu te na farmama zaposlili dodatnih 17 radnika, a dva radna mjesta otvorena su i u Zadruzi.

‘Ovaj projekt je dao ovako dobar rezultat zahvaljujući ulaganjima zadrugara u mljekomate, mini sirane i prijevozna sredstva u iznosu od 4,2 milijuna kuna, subvencijama Zagrebačke županije od milijun kuna, Krapinsko-zagorske županije u iznosu od 130.000 kuna te Grada Zagreba u iznosu od 50.000 kuna’, rekao je upravitelj Pavičević te čestitao novim zadrugarima koji su se netom učlanili.

Ovako dobar rezultat pozdravio je i zamjenik gradonačelnika grada Zaprešića, Damir Benčević, naglasivši kako je ovo bio jedini ispravan put kojim su stočari u tom trenutku mogli krenuti, a rezultat je samo potvrda toga.

izvor: Agrobiz

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor