PAŠALIĆ: OČEKIVANI PRINOS PŠENICE PET TONA PO HEKTARU (BiH)

Semberski ratari će ove godine ranije u žetvu pšenice, usljed visokih dnevnih temperatura zrenje ove žitarice na njivama odvija se ubrzano.

Oni koji su primjenili agrotehničke mjere očekuju natprosječne prinose, međutim i ovoga puta najveći problem im predstavlja otkupna cijena pšenice o kojoj kako kažu ne znaju mnogo.

Na oglednom polju u Novom Selu zagledali su poljoprivrednici danas potencijal 63 sorte kako bi se ističu opredijelili na jesen za onu koja im nudi bolje predispozicije za uspjeh u proizvodnji.

U Srpskoj je jesenas zasijano oko 72.000 hektara strnim žitima, od toga je 47.000 hektara pod pšenicom, što je više od višegodišnjeg prosjeka u Republici Srpskoj. U resornom ministarstvu kažu da je za očekivati da će ovo biti prinosna godina u prosjeku oko pet tona po hektaru pšenice.

Ogledno polje strnih žita u Semberiji obišli su danas i predstavnici Agencije za agrarna plaćanja koji su ratarima prenijeli dobre vijesti. Isplata podsticaja za proizvedenu i predatu pšenicu uslijediće uskoro.

Ovaj makro ogled postavljen je na površini od oko dva ipo hektara zemlje. Poljoprivrednicima su predstavljene 63 sorte i hibridi ozimih strnih žita – pšenica, ječam, tritikale, zob i raž, od 12 selekcionih kuća.

izvor: NTV Arena

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor