Presek nedelje 04.06.-08.06.2018. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ
Protekle nedelje cena kukuruza je bila u padu. Glavni razlozi su i dalje slabo interesovanje izvoznika na barže, ali i smanjena potreba domaće potrošnje za kukuruzom. Ponuda je bila zadovoljavajuća, iako su pojedini ponuđači odlagali prodaju nadajući se oporavku cene u narednom periodu.
PŠENICA
Ove nedelje pšenica rod 2017. se trgovala u prošlonedeljnim okvirima. Iako se pšenica SRPS kvaliteta nudila na 18.20 din/kg+PDV, Sistem je zabeležio realizaciju ispod pomenute cene. Kupci su bili izvoznici, trgovci i mlinovi.
REPICA ULJANA
Za razliku od prošle, ove nedelje Sistem je zabeležio nešto nižu cenu u ponudi. Na osnovu informacija sa terena pojedini otkupljivači uljane repice u braničevskom okrugu izašli su sa akontnom otkupnom cenom od 36.00 din/kg sa uračunatim PDV-om.
JEČAM
Temperature iznad proseka za ovo doba godine uticale su na raniji početak žetve ječma na većini pariteta. U odnosu na prethodnu nedelju, beležimo veću ponudu operativne robe tako da Sistem beleži nešto niži nivo cena u ponudi i realizaciji. U toku nedelje dolazimo i do prve ponude pivarskog ječma.
SOJA
Pad na svetskim berzama i velika ponuda soje domaćeg i uvoznog porekla doprinosi daljem padu cene. Kupci odlažu kupovinu očekujući stabilizaciju cene. Krajem nedelje sistem je zabeležio manju količinsku realizaciju soje zrna ispod 43.00 din/kg+PDV.
SOJINA SAČMA
Tokom nedelje ponuđači sojine sačme korigovali su cene u ponudi na više. Sa druge strane, interesovanje kupaca je i dalje minimalno, a Sistem ne beleži trgovanje.
SUNCOKRETOVA SAČMA
Zbog redukovanih utovara suncokretove sačme u pojedinim uljarama, cena na tržištu nastavlja da beleži rast. Interesovanje za suncokretovom sačmom i ove nedelje je bilo povećano, a kupci su bili krajnji potrošači i trgovačke kuće. Tokom nedelje najzastupljenija je bila sačma iz Zrenjanina, a manje količine sačme nuđene su i iz uljara u Novoj Crnji, Vrbasu i Somboru.
STOČNO BRAŠNO
Cena pšeničnog stočnog brašna je tokom ove nedelje bila stabilna. Ponuda operativnih količina je bila manja jer su pojedini mlinovi u remontu zbog predstojeće žetve.Interesovanje za kukuruznim stočnim brašnom je izostalo i ove nedelje. Zbog pada cene kukuruza, ponuđači su spuštali cene u ponudi.
MINERALNA ĐUBRIVA
Tržište đubriva bez većih dešavanja ove nedelje, i dalje nema tražnje. Cene beleže blagi porast, prvenstveno azotne formulacije. Pančevačke formulacije nisu beležile veće promene ove nedelje.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor