Presjek nedelje 04.06.-08.06.2018. InfoCentar(HR)

KUKURUZ
Ovu sedmicu obilježio je blagi pad u cijeni kukuruza na domaćem tržištu. Kao jedan od razloga navodi se aktuelna žetva ječma. Prema informacijama koje su pristizale u Sistem, u zavisnosti od pariteta bilježe se pregovori za vještački suv kukuruz po 1.10-1.12Kn/kg+pdv. Vlada slabije interesovanje od strane BIH kupaca zbog trenutne cijene koja je dosta veća u odnosu na zemlje iz okruženja.

PŠENICA
Vlada dosta slabija ponuda kao i potražnja za pšenicom. Sistem Info Centra je teže dolazio do ponude jer je većina proizvođača riješila količine. Sa druge strane, kupci čekaju žetvu novog roda. Zvanične informacije o otkupnoj cijeni još nisu poznate. Pregovori za pšenicu rod 2017, proteini 12% i gluten 24 zabilježeni su po 1.20Kn/kg+pdv.

JEČAM
Na tržištu Hrvatske, žetva ječma je u punom jeku. Većina otkupljivača izašla je sa otkupnom cijenom, pa se za kilogram stočnog ječma plaća cijena od 0.92-1.00Kn/kg+pdv, u zavisnosti od pariteta. Sistem InfoCentra bilježi pregovore za isti po 0.95-1.00Kn/kg+pdv. U izvozu prema Bosni, cijena je bila u blagom porastu. Za ovu sedmicu bilježe se pregovori po 135-137.00Eur/t (HR/BIH)

STOČNO BRAŠNO
Nije zabilježena promjena u cijeni stočnog brašna ni ove nedelje. Prema informacijama sa terena cijena po kojoj se trgovalo išla je od 1.18-1.20Kn/kg+pdv, za dzakiranu robu.Slabija ponuda i prema izvozu. Razlog je povoljnija cijena na tržištima u okruženju.

SOJINA SAČMA
Kada je u pitanju sojina sačma, 46% proteina, Brazil, rinfuz za predhodnu sedmicu zabilježen je blagi pad cijene. Razlog je pad cijene iz uvoza. Pregovori na terenu vođeni su po cijeni od 2.85-.2.87Kn/kg+pdv. U luci Kopar, takođe, zabilježen blagi pad cijene te su ponude za sojinu sačmu išle od 378.00Eur/t (SLO/EU).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor