Uskoro prva organska klanica u pirotskom kraju (SRB)

Nadaleko čuvena, jedinstvena po ukusu i načinu izrade, pirotska kobasica se modernizuje. Imaće i zvaničnu potvrdu da je napravljena od organskog mesa. Na Staroj planini, najveći stočar u pirotskom kraju i prvi registrovani proizvođača peglane kobasice, potpisali su ugovor o isporuci organskog konjskog i goveđeg mesa.
Simbolično, na midžorskim savatima, počeo je ozbiljan stočarsko-prerađivački posao, na koji se čekalo decenijama. Prvi registrovani proizvođač peglane kobasice, obezbedio je meso iz organskog uzgoja. Na taj način, kupcima će se garantovati poreklo i kvalitet sirovine.
“Zahvaljujući ministarstvu poljoprivrede i Upravi za veterinu, koji su doneli pravilnik za proizvođače manjih količina hrane, mi smo dobili pravni osnov i registrovali prvu preradu mesa”, kaže proizvođač peglane kobasice Dalibor Tošić.
Dodaje da će se za mesec dana na tržištu naći i peglana kobasica od poludivljih konja sa Stare planine.
I to nije sve. Prikuplja se dokumentacija za gradnju prve organske klanice u pirotskom kraju. A grad je pokrenuo proceduru za zaštitu geografskog porekla peglane kobasice. Trenutno je na Staroj planini oko 300 grla krupne i hiljadu grla sitne stoke u organskoj proizvodnji.
“Konačno imamo nekoga, ko će direktno od nas proizvođača da bez zamrzavanja, bez dodataka, preradi to meso i da ga kao finalni proizvod ponudi krajnjem korisniku”, isitče farmer Miodrag Lilić.
Na 1.800 metara nadmorske visine na Staroj planini, stočarstvo je isključivo ekstenzivno. Krave i konji, već početkom aprila iz zimovnika, sami dolaze na vrhove Stare planine. Takođe, sami odlaze oko Mitrovdana. NJihova hrana ovde su nepregledni staroplaninski pašnjaci.

Izvor: RTS

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor