Topola – počela žetva ječma i ovsa, za koji dan kreće i pšenica (SRB)

U selima opštine Topola počela je žetva ječma i ovsa, a uskoro i pšenice.
“Rod ječma kod nas ove godine je prilično neujednačen i kreće se od tri do 4,5 tona po hektaru. Imali smo blagu zimu što je bilo povoljno za ozime useve, ali je na prinos znatno uticalo sušno i previše toplo proleće. Kada izvedemo računicu situacija nije ni malo ružičasta. Pšenica je u nešto boljoj kondiciji, najverovatnije će biti prosečan prinos oko 4 – 4,5 tone po hektaru s tim što ima dosta parcela koje će dati oko šest tona po hektaru“, rekao je za Top Pres Dragan Jovanović, domačin iz sela Zagorica.
Cena pšenice je već godinama niska, a cene goriva i ostalih činioca koji su na rashodnoj strani su mnogo visoke, tako da bavljenje poljoprivredom iz godine u godinu postaje sve teže.
„Prosečna zarada po jednom hektaru ne prelazi 100 evra ukoliko imate svoj traktor i priključne mašine i plaćate jedino usluge kombajniranja. Sve to u slučaju da nemate ni jedan kvar ili havariju na nekoj od mašina ili traktoru, jer svaki kvar predstavlja rashod koji umanjuje zaradu. Ja i dalje lažem sebe da ću pronaći neku računicu kada svu proizvedenu hranu ”provučem” kroz stoku i na tržište plasiram kao gotov proizvod (mleko, jaja, sir, kajmak, meso)“, navodi Jovanović.
Ovaj domaćin pod pšenicom ima zasejano oko tri hektara.
Cena kombajniranja košta oko 100 evra po hektaru već godinama.
Ima i onih koji rade malo jeftinije, ali sa lošijim starijim kombajnima koji trećinu roda isprosipaju po njivi, tako da se kombajniranje uhvati skuplje.

Izvor: Dnevnik

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor