Zbog prskanja voća ugrožen izvoz? (SRB)

Zbog zabrane upotrebe pesticida „iprodion“ u Evropskoj uniji, izvoz višanja i drugog voća iz Srbije na to tržite može biti doveden u pitanje jer je 80 posto proizvođača prskalo voće sredstvima protiv gljivica koja sadrže upravo ovu susptancu!
Izvoznici tvrde da je EU još 14. novembra 2017. godine zabranila sredstva za zaštitu bilja koja sadrže „iprodion“ i naredila da sva budu povučena s tržišta EU do 18. marta 2018. godine, dok Ministarstvo poljoprivrede i novim pravilnikom o maksimalno dozvoljneoj količini pesticida od 22. marta ove godine dozvoljava upotrebu tog sredstva.
– Oko 80 posto proizvođača je prskalo voćnjake tim sredstvom, ali se priča da ove godine neće biti problema pri izvozu. Upravo sam iz Nemačke dobio spisak zabranjenih supstanci i među njima nema „iprodiona“ kaže Branimir Ivović „Hladnjače Brestovik“ i dodaje da bi problema moglo biti sa izvozom smrznutog voća.
Nenad Budimirović iz Privredne komore Srbije ističe da će proizvođači koji su prskali voćnjake „iprodionom“ ubuduće morati da nađu neku alternativu.
Iz Ministarstva poljoprivred ekažu da će sredstva za zaštitu bilja registrovana na bazi „iprodiona“ biće povučena sa tržišta Srbije u određenom roku.

Izvor: Srbijadanas

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor