Opština Topola proglasila vanrednu situaciju – uništena najkvalitetnija voćarska proizvodnja (SRB)

Opština Topola proglasila je vanrednu situaciju na celoj teritoriji, kako bi što pre počela sanacija katastrofalnih posledica olujnog nevremena i jakog grada koji su juče popodne pogodili našu opštinu, izjavio je FoNetu predsednik Skupštine Topola Dragan Jovanović.
On je rekao da je vanredna situacija proglašena kako bi se pojednostavile procedure i ljudima pomoglo da što pre počnu da popravljaju štetu na svojoj imovini. Pokušaćemo da već danas pomognemo kupovinom crepa za sanaciju krovova i stakla za prozore, istakao je Jovanaović.
Jovanović je rekao da je najveća šteta naneta zasadima voća na oko 6,5 hiljada hektara koja, prema preliminarnim procenama iznosi 20 miliona evra.
Potpuno je uništena najkvalitetnija voćarska proizvodnja na oko 6,5 hiljada hektara, vinove loze, pogotovu breskve koja je bila pred branjem, kajsije, višnje… Sve je to potpuno uništeno, rekao je Jovanović.
Prema njegovim navodima, grad je lomio crepove na krovovima kuća, stakla na prozorima, dok su bujice oštetile infrastrukturu.
Jovanović je rekao da je da je zatajila protivgradna zaštita i da je ovo nevreme pokazalo da taj sistem ne funkcioniše.
Potpuno je neshvatljivo da sistem protivgradne zaštite uopšte ne funkcioniše. Čak ni u opštini Topola koja kupuje protivgradne rakete, nema nikakve odbrane od grada, pa se pitamo šta je svrha svega toga. Ako protivgradna zaštita nečemu služi onda u ovakvim situacijama mora da bude što efikasnija, kazao je Jovanović.

Izvor: Danas

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor