Počela žetva uljane repice, ječma i ranih sorti pšenice (SRB)

VRŠAC – Kiša koja pada ovih dana pogodovaće prolećnim usevima, odnosno kukuruzu, suncokretu i soji, ali bi mogla loše uticati na žetvu uljane repice, ječma i pšenice koja je već otpočela u vršačkom ataru. Padavine od pre par nedelja već su znatno umanjile prinose kod ovih kultura, koje su zbog visokih temperatura sazrevale ranije nego inače.
Iako su površine pod ječmom na ovoj teritoriji povećane nauštrb površina pod kukuruzom, koji je prošle godine imao lošiju cenu i rod, i kod ozimog i kod pivskog ječma prinosi su manji od očekivanih.
“Dosta su šaroliki i kreću se od 2,5 do 5.6-6 tona po hektaru, međutim ove visoke temperature početkom juna i krajem maja, od preko 30 stepeni, uticale su da fiziološki ječam mnogo brže sazri, i sigurno da je to prekinulo nalivanje i samim tim imamo manje prinose”, objašnjava dipl.ing. Eugen Baba, savetodavac PSS “Agrozavod” Vršac.
Vremenske prilike uticale su i na žetvu uljane repice koja je već skinuta na oko 30 odsto površina, a prosečan prinos je oko 2,8 do 3 t/ha. Iako je to, zbog cene repice, ekonomski zadovoljavajuće, očekivalo se ipak da prinosi budu veći, jer je ona bila u izuzetnoj kondiciji a proizvođači su ispunili sve tehnološke obaveze. Žetva je već počela i kod ranih sorti pšenice.
“Za sada, rezultati na 2-3 odsto ukupnih površina na kojima je počela žetva nisu zadovoljavajući, jer imamo jako nisku hektolitarsku masu, i prinos je oko 4,5 t/ha, što je ispod proseka koji smo imali do sada” navodi Baba.
Osim nižih prinosa, visoke temperature i padavine su kod pšenice uzrokovale i pojavu bolesti, što može dodatno umanjiti prinose. Zbog novih padavina ovih dana, uprkos povećanoj vlazi, stručnjaci savetuju da se žetva kod svih ovih kultura završi u optimalnim rokovima, da ne bi došlo do poleganja useva.

Izvor: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor