Projekt “Berlin zuji”: Berlinska katedrala dom za 30.000 pčela

Berlinska katedrala koja privlači brojne turiste u glavnom gradu Njemačke postala je dom za oko 30.000 pčela zahvaljujući aktivizmu biologa.

To je jedno od brojnih mjesta u Berlinu na kojima su napravljeni “pčelinji hoteli” s ciljem podizanja svijesti o ugroženosti pčela i njihovom značaju. Prvi Svjetski dan pčela obilježen je 20. svibnja, nakon što je glavna skupština UN u prosincu prihvatila taj prijedlog slovenskih pčelara.

U podnožju kupole te neobarokne znamenitosti nalazi se košnica iz koje pčelar Uwe Mart izvlači sać, a sličnih košnica ima u više od 15 poznatih berlinskih zgrada, navode mediji.

Riječ je o inicijativi “Berlin zuji”, koju je 2010. godine pokrenula biologinja Corina Helcer s mužem.Inspirirana pčelarom-amaterom koji je 80-ih godina formirao pčelinju koloniju na krovu pariške opere, ona je željela skrenuti pozornost na neprilike pčela i drugih insekata, stvaranjem njihovih kolonija na uočljivim mjestima.

“Pčele su odlična referenca za objašnjenje svega drugog. Bez oprašivača, nemamo zdrav ekosisitem”, kazala je.

Broj pčela i drugih oprašivača više od 10 godina je u padu, a stručnjaci za to krive više faktora – insekticide, parazite, bolesti, klimatske promjene i nedostatak raznovrsne ishrane.

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je sredinom svibnja na građane da razmišljaju o raznolikosti živog svijeta na planeti i da “učine nešto dobro za pčele”, dodavši tijekom godišnjeg govora o proračunu u Bundestagu da je to “nešto što možda djeluje beznačajno nekim ljudima, ali je zapravo veoma veliko”.

Aktivisti inicijativa “Berlin zuji” i “Njemačka zuji” napravili su košnice i “pčelinje hotele” na brojnim mjestima u Berlinu, među kojima su gradsko kazalište, planetarij, ministarstvo financija i park u okviru rezidencije njemačkog predjsednika. Inicijativa je aktivna u 25 njemačkih gradova, u kojima između ostalog organiziraju seminare o “vrtlarstvo naklonjenom pčelama”.

Med iz košnica u protestantskoj katedrali može se kupiti nekoliko katova ispod, u trgovini Berlinske katedrale

izvor: Agrobiz

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor