Pojeftinili šećer i ulje (SRB)

Ovih dana poskupelo je meso, ali ima namirnica koje su sada mnogo jeftinije nego pre godinu dana. Tako šećer i ulje koštaju čak 20 do 30% manje nego lane. Stručnjaci kažu da su niže cene posledica dobrog roda i drastično manjeg izvoza.
U zavisnosti od proizvođača na tržištu Srbije, kilogram šećera u redovnoj prodaji sada najčešće košta između 63 i 65 dinara. U istom periodu prošle godine bio je oko 90 dinara. Ulje se sada može naći po ceni od 104 do 128 dinara. Prošlog leta litar je koštao oko 145 dinara.
U proteklom periodu šećer je pojeftinio oko 30%, a ulje oko 20%, kažu trgovci.
– U proteklih godinu i po dana cena šećera i ulja konstantno pada. Ta promena nije uticala na promenu potrošačkih navika. Nemamo naznake da će se u narednom periodu menjati cena šećera i ulja – kaže Milica Popović iz kompanije Delhaize Srbija.
Procenjuje se da u Srbiji ima 300.000 tona šećera od prošlogodišnjeg roda, a da su potrebe naše zemlje oko 180.000 tona. U 2017. godini izvoz tih namirnica iz Srbije bio je relativno mali, jer su cene bile niske i nisu odgovarale domaćim izvoznicima, pa je naše tržište pretrpano.
– Kada je reč o ceni šećera i o tome zašto pada, najviše pada zbog toga što se smanjila potražnja u EU koja je naše ciljano tržište, zbog toga što su ukinute kvote kod proizvođača u Evropskoj uniji. Situacija kod ulja je malo drugačija. Naši proizvodni kapaciteti su već veliki, dolazi do normalnih turbulencija na tržištu koje su uzrokovane zakonom ponude i potražnje – kaže Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.
Prošle godine domaćinstvo u Srbiji je prosečno mesečno trošilo 2,6 kilograma šećera i 2,7 litara ulja.

Izvor: eKapija

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor