Na Sajmu visokokvalitetne hrane u Njujorku, Srbija ponudila “čitavu lepezu proizvoda” (SRB)

Srbija je ove godine, posle pauze od 7 godina, predstavila svoje prehrambene proizvode na najvećem svetskom Sajmu visokokvalitetne hrane u Njujorku, nazvanom Fensi Fud Šou. Koji su proizvodi iz Srbije ponuđeni međunarodnom tržištu, za Infobiz je govorio Aleksandar Pavlović, direktor USAID projekta za konkurentnu privredu.
Govoreći o tome koje kriterijume su morali da zadovolje srpski proizvodi da bi se našli na ovom sajmu, Pavlović je rekao da su morali da budu inovativni.
“Morali su da budu inovativni za kompanije koje su išle na sajam, morali su da budu izvoznici, da imaju sve standarde koji su potrebni. Srpski proizvođači mogu da privuku kupce na dva načina: to s tradicionalni set proizvoda koji se vezuje za naše podneblje, a koji nažalost nije toliko rasprostranjen u tim zemljama još uveki onaj inovativni set proizvoda koji uglavnom gura mlađe generacije, koji zaista imaju lepu šansu”, rekao je.
Dodao je da je Srbija ponudila “čitavu lepezu proizvoda”.
“Tu je veliki broj mladih ljudi zbog kojih se naš štand razlikovao od ostalih štandova. Ponuđeni su i tradicionalni proizvodi koji su prerađeni na novi način, to ukjlučuje i maline koja je bila poslužena sa belgijskom čokoladom. Ponuđeni su i tradicionalni premazi, organski čipsevi, proizvodi od tartufa”, kaže Pavlović.
Ističe da toga ima i na policama u Srbiji.
“Ima, ali mi smo donekle tržište koje je naviklo na tradicionalnu hranu. Mi kao potrošači mogli bi da budemo malo bolji prema tim kompanijama, da im damo šansu i kupujemo više proizvoda”, kaže.
Dodaje da je tokom sajma bilo dosta kontakata.
“Videćemo sada, to je proces koji će trajati još sigurno mesec, dva ili tri, ali sasvim sigurno da su se kompanije upoznale i da ima dosta zainteresovanih za kompanije iz Srbije”, kaže Aleksandar Pavlović.

Izvor: N1

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor