Za proizvodnju povrća u Vojvodini 325.000 EUR (SRB)

NOVI SAD – Zahvaljujući prekograničnoj saradnji sa županijom Čongrad u Mađarskoj i Evropskoj uniji pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu dobio je oko 325 hiljada evra za proizvodnju povrća u zaštićenom prostoru koji će biti postavljeni na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, i u tri srednje poljoprivredne škole u Futogu, Rumi i Vršcu.
Projekat “Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu” finansira se u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska Srbija. Ceo projekta je namenjen edukaciji poljoprivrednika sa ciljem iskorišćavanja obradivog zemljišta.
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, na otvarajućoj konferenciji u Skupštini AP Vojvodine, ukazao je da cilj da se primenom inovativnih modela u poljoprivrednoj proizvodnji omogući mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.
On je podsetio da je do realizacije ovog projekta, gde se Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu javlja kao vodeći partner, došlo zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju projektne ideje – o važnosti uvođenja inovativnih pristupa u poljoprivredi- sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj, novosadskog Instituta ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fonda za evropske poslove u Novom Sadu.
“Ono što je posebna vrednost ovog projekta jesu demo plastenici sa savremenim mernim instrumentima. Oni će biti smešteni na Institutu, ali i na još tri lokacije širom Vojvodine- srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu. Namera nam je da na ovaj način motivišimo i edukujemo mlade poljoprivredne proizvođače da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije”, istakao je Radojević i dodao da se i u okviru ovog projekta ogleda strateško opredeljenje i cilj Sekretarijata da se, i kroz privlačenje što više sredstava iz fondova EU, pomogne mladima da ostanu na selu, zasnuju svoje porodice i bave se poljoprivredom.
Pored resornog sekretarijata partneri na projektu je Institut za ratarstvo i povrtarstvo i Fond Evropski poslovi autonomne pokrajine Vojvodine.
Ceo projekta je namenjen motivaciji i edukaciji mladih kako bi počeli da se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Izvor: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor