Od uzgoja cveća može da se živi (SRB)

KUPUSINA – Mala porodična gazdinstva, koja se bave cvećarstvom, traže način kako da plasiraju proizvode iz plastenika, jer i na tom polju i te kako ima konkurencije. Uzgajanje cveća za neke je hobi, a za druge porodični biznis.
Da bi se održao posao moraju se pratiti zahtevi tržišta i trendovi, a u porodičnom gazdinstvu u Kupusini kažu da su ove sezone hit biljke mesožderke i kaktusi. Pre nekoliko godina su koristili subvencije, a kako planiraju da šire posao, nadaju se da će ih dobiti i dogodine kako bi unapredili svoj posao.
U početku je za Mariju Popović iz Kupusine cveće bilo samo hobi, jer je radila kao nadničar i bavila se proizvodnjom šargarepe,ali poslednjih 11 godina je biznis sa godišnjom proizvodnjom različitog cveća i biljaka od oko 20.000 sadnica. U rasadniku na oko jedan hektar površine može naći oko 600 vrsta različitog sobnog i ukrasnog baštenskog cveća, u čiju proizvodnju je uloženo mnogo rada. Cvećarstvom se bavi cela porodica koja je veoma predana ovom poslu. Najtraženije su krizanteme, atraktivne biljke mesožderke i kaktusi.
“Nije lako u ovom poslu , jer neretko radimo po ceo dan, a radnike je teško naći. Sin je rešio da ne ide u inostranstvo, te da samnom radi sa cvećem. Sve što proizvedemo prodajemo na piajcama i izlažemo na sajmovima cveća”, rekla je Marija Popović.
“Imamo oko 5000 sadnica raznog začinskog bilja, pa kamenjara nekoliko hiljada, kao i oko 3000 kaktusa sa oko 250 vrsta. Cele godine proizvodimo kaktuse, a više i ne brojimo koliko se traže, jer su ukrasni a lako se održavaju, kao i biljke mesožderke”, izjavio je Danijel Silađi.
Najteže u ovom poslu što nema radnog vremena, te što je teško naći radnike. Osim cveća, traženi su i različiti aražmani i venčići od suvog cveća, a sve što izađe iz ovog rasadnika se se prodaje na pijacama.
Koliko god zna da bude naporno, isto tako ovaj posao donosi i zadovoljstvo. Od uzgoja cveća,u ovom porodičnom gazdinstvu ističu,ipak može da se živi. Kako prodaja kaktusa postaje prioritetna, dogodine će u ovom rasadniku nići još jedan plastenik isključivo namenjen njima.

Izvor: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor