Čitajte deklaracije – puno proizvoda sadrži sastojke koji nisu dobri za vas (SRB)

Pre nego što vas pakovanje privuče da kupite određeni proizvod, imajte na umu da je tržište puno proizvoda koji sadrže sastojke, koji nisu dobri za vas. Ovde ćete saznati koji su to sastojci, kako biste sledeći put birali mudro. Takođe je dobro da znate da razlog zbog kojeg se gojite ili ne možete da smršate iako već dugo držite dijetu, leži upravo u nekom od ovih sastojaka.
Veštački zaslađivači
Tačno je da ova vrsta zaslađivača ne sadrži nikakve kalorije, ali njihovo negativno dejstvo znatno prevazilazi njihovu korisnost u dijeti. Povezuju se sa dijabetesom tipa 2 i povećanim unosom kalorija – veštački zaslađivači oko 700 puta jači su od prirodnih šećera. Zato se nemojte čuditi ako vam se uvek traži još slatkog.
Karamel boja
Iako su istraživanja koja su uputila na kancerogeno dejstvo karamel boje vršena na životinjama, najbolje je izbegavati proizvode koji sadrže ovaj sastojak jer to svakako nije namirnica koja se nalazi na listi zdravih.
Karaginan
U pitanju je supstanca za zgušnjavanje koji se može naći u mleku i mlečnim proizvodima i još nije u potpunosti dokazano da li je bezbedna za upotrebu ili ne. Zato je najbolje izbegavati je.
Trans masti
Veštačke nezasićene masti obično se dodaju prehrambenim proizvodima kako bi im se produžio rok upotrebe. Nažalost, u isto vreme povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Mononatrijum glutaminat
Ova namirnica najzastupljeniji je pojačivač ukusa, ali izaziva zavisnost od hrane i gojaznost.
Fruktozni sirup
Fruktozni sirup obično ukazuje na to da je hrana prerađena i da obiluje veštačkim zaslađivačima. Hleb, kolači, kečap i dresing za salatu najčešće sadrže ovaj sastojak.

Izvor: Srbijadanas

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor