Kiša nije išla na ruku pšenici, ali je dobro došla suncokretu i kukuruzu (SRB)

VRŠAC – Kiša koja je padala prethodnih dana dobro je došla suncokretu i kukuruzu, ali je zakasnila za pšenicu koja tako nije imala dovoljno vlade u periodu kada je to bilo potrebno, a sa druge strane odložila je žetvu i umanjila rod i kvalitet zrna.
Na području opština Plandište, Bela Crkva, Kovin i Grada Vršca žetva je počela krajem juna sa ječmom ,a potom i ranim sortama pšenice. Kvalitet zrna je bio dobar, u jusu, hektolitar od 76 do 80, a onda je na ovom području palo između 170 i 200 litara kiše
Kiša je prekinula žetvu nekoliko dana i prinos i kvalitet su pali dole. Pšenica nije imala više hektolitar 76 nego 72, negde i ispod 70 pa su proizvođači govorili da će ići u stočnu hranu, kaže Milan Guteša, savetodavac PŠ “Afrozavod”.
Vremenski uslovi nisu išli na ruku pšenici ni u maju kada je trebalo kiše, a nije je bilo. U međuvremenu bilo je bolesti pa su bolje prošli oni koji su odradili prskanje, ali defitivno najbolje oni koji su od starta primenjivali potrebnu agrotehniku .
Oni imaju prinos i 4 tone po jutru, a kod onih koji nisu ispoštovali mere agrotehnike kreće se od 2,5 do 2,6 tone po jutru što je 5 do 5,5 tona po hektaru, a 5 tona je prosek, dodaje Guteša.
Za razliku od pšenice, vremenski uslovi pogoduju sucokretu, koji ima dosta vlage i ne treba mu više kiše. Usev koji je ranije posejan završio je oplodnju i sledi zrenje. Ako ne bude vremenskih nepogoda, onda se može očekivati dobar rod, kažu stručnjaci.
Slično je i sa kukuruzom koji voli veliku vlagu, a prijaju mu i temperature koje su ovih dana prijatne. Pored toga dobre su i noćne temperature što sve ukazuje da će ova godina za kukuruz biti dobra, možda i iznad prosečnih za ovu kulturu.

Izvor: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor