Proizvođači čekaju formiranje konačne cene za pšenicu (SRB)

U srednjem Banatu je žetva praktično završena, pšenica je bila zasejana na 56.000 hektara, a skladištari očekuju da još poneki traktor donese rod sa neke od njiva koje su zbog kiše morale da se žanju juče ili danas. Proizvođači se nadaju da se brzo formira konačna cena novog roda, jer se za sada obračunava samo akontna cena.
Proizvođači pšenice iz sela Neuzina kod Zrenjanina stigli su da okončaju žetvu pre kiša. Rod je uskladišten, ali se još ne zna konačna otkupna cena. Dalibor Trifunov proizvođač iz Neuzine je imao 10 hektara pod pšenicom i odlučio je da je ostavi na čuvanje.
“Prinos je bio tu šest do sedam tona po hektaru, a robu sam predao na čuvanje u Zemljoradničku zadrugu ‘Agrosoj Neuzina'”, navodi Trifunov.
Ističe da su uslovi korektni i da mu je ponuđena akontna cena od 15 dinara.
U Zemljoradničkoj zadruzi “Agrosoj” u Neuzini ekipa RTS-a je zatekla kamione koji odvoze pšenicu u Luku Novi Sad. Kažu a su te količine ranije ugovorene i namenjene izvozu, ali da je to neznatno i da još nema ozbiljnijeg trgovanja novom pšenicom, jer svi čekaju tržišno formiranu cenu.
“Konačnu cenu ćemo ipak morati da sačekamo, da bismo onda tu razliku koju smatramo da će biti viša od akontne doplatili. To je funkcionisalo u neku ruku solidno u suncokretu, međutim nije to dobro, to nije dobro rešenje. Mi moramo na početku da znamo kakva će biti prodajna cena da bismo mogli da se prilagodimo tim uslovima”, ističe Ištvan Vereš iz “Agrosoja”.
Republička Direkcija za robne rezerve otkupljuje 28.144 tone domaće pšenice po ceni od 18 dinara za kilogram sa PDV-om, ali ratari navode da su to male količine koje neće uticati na stanje na tržištu i eventualno povećanje cene.
Trenutno je na berzi cena pšenice 16,50 dinara za kilogram bez PDV-a.

Izvor: RTS

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor