Presjek nedelje 09.07.-13.07.2018. InfoCentar (BIH)

KUKURUZ
Na domaćem BIH tržištu kao i prošle sedmice slabija je trovina kukuruzom. Sistem InfoCentra bilježi zvaničnu realizaciju za vještački suv po 0.324KM/kg+pdv (fco Posavski kanton).
Sa tržišta Srbije, cijena kukuruza je u blagom padu, ali se to još u velikoj mjeri ne odražava na cijene u izvozu. Za ovu sedmicu bilježe se realizacije za vještački suv kukuruz po 148.00Eur/t(SRB/BIH). Za prirodno suv kukuruz kupci su ponude dobijali i po 145.00Eur/t (SRB/BIH). Sa tržišta Hrvatske cijena i dalje stagnira, ali zbog nekonkurentnosti u odnosu na okruženje zvanična realizacija nije zabilježena.

PŠENICA
Žetva pšenice na domaćem tržištu privodi se kraju. Otkupne cijene u zavisnosti od kvaliteta kreću se od 0.23-0.27KM/kg+pdv. Sedmicu iza nas obilježio je nešto veći uvoz pšenice sa tržišta Srbije. U zavisnosti od parametara, pregovori su se vodili od 138-145.00Eur/t. Zvanične realizacije bilježe se za 72-73hl, proteine 13%, gluten 26% ,po 145.00Eur/t (SRB/BIH). Sa tržišta Hrvatske zabilježeno je trgovanje za Bosnu pšenice proteini 11%, po 142.00Eur/t (HR/BIH)

JEČAM
Cijena ječma na domaćem BIH tržištu zadržala se na prošlonedeljnom nivou. Interesovanje za kupovinom istog ove nedelje pokazale su mješaone stočne hrane, kao i trgovačke kuće. Ponuda za ječam išla je i do 0.33KM/kg+pdv. I ove sedmice kupci se uglavnom odlučuju za uvoz ječma. Sa tržišta Hrvatske zabilježene su zvanične realizacije po 138.00Eur/t(HR/BIH). Sa tržišta Srbije za ovu žitaricu zabilježene su zvanične realizacije po 138.00Eur/t (SRB/BIH).

STOČNO BRAŠNO
Pad cijene stočnog brašna bilježi se kako na domaćem tržištu tako i u izvozu. Jedan od razloga pada cijene navodi se oslobađanje prostora, ili riješavanje postojećih zaliha robe. Zvaničnu trgovanu cijenu Sistem bilježi po 0.256KM/kg+pdv, kao i pregovore po 0.27KM/kg+pdv. U izvozu je takođe zabilježen pad cijene, pa je zvanična realizacija sa tržišta Hrvatske zabilježena po 125.00Eur/t (HR/BIH).
Stočno brašno pšenično nudilo se iz Srbije od 120.00Eur/t, ali zvanične realizacije su izostale.

SOJINA SAČMA
Na domaćem tržištu zabilježen je pad cijene sojine sačme 46% proteina Brazil, uslovljen padom cijene u Kopru. Za paritet Trebinjske regije, zvanično trgovanje išlo je po 0.76KM/kg+pdv, dok su se pregovori za paritet Bijeljine i Posavine vodili od 0.73-0.735KM/kg+pdv. U luci Kopar do sredine sedmice bilježi se pad cijene, da bi od druge polovine sedmice došlo do blagog porasta izvozne cijene. Izvozna ponuda prema Bosni bilježi se od 359.00Eur/t pa na više (SLO/BIH).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor