Presjek nedelje 09.07.-13.07.2018. InfoCentar(HR)

KUKURUZ
Na domaćem tržištu kao i prošle sedmice slabija je trgovina kukuruzom. Manjak operativne robe kao i slabija potražnja za kupovinom kukuruza, nije uticala na promjenu u cijeni. Ponuđači i dalje zbog aktuelne žetve, prodaju kukuruza stavljaju u drugi plan. Zvanične realizacije Sistem InfoCentra, bilježi po 1.15Kn/kg+pdv, kao i pregovore za isti po 1.14Kn/kg+pdv. Cijena kukuruza u izvozu i dalje stagnira, ali zbog nekonkurentnosti u odnosu na okruženje zvanična realizacija nije zabilježena. Ponude u izvozu idu po 154.00Eur/t(HR/BIH).

PŠENICA
Žetva pšenice na domaćem tržištu, privodi se kraju. Većina otkupljivača složna je oko otkupne cijene, pa se ona u zavisnosti od klase kreće od 0.90-1.20Kn/kg+pdv. Na zapadnom djelu Hrvatske za pšenicu druge klase, proteini od 12%, mlinovi su prema proizvođačima plaćali cijenu od 1.10Kn/kg+pdv. Nešto veće interesovanje vladalo je za uvozom pšenice A kvalitet sa tržišta Mađarske. I ovaj tjedan zabilježeno je zvanično trgovanje za Bosnu po 142.00Eur/t (pr.11%)

JEČAM
Ponuda ječma na domaćem HR tržištu, zadržala se na prošlonedeljnom nivou. Interesovanje za kupovinom pokazale su uglavnom trgovačke kuće. Jecam stočni rinfuz nudio se po 1.05Kn/kg+pdv, to je ujedno i cijena koju kupci trenutno plaćaju za ječam na zapadnim paritetima. Zbog slabije ponude na domaćem tržištu, slabija je ponuda i u izvozu. Ječam stočni rinfuz trgovao se po 138.00Eur/t(HR/BIH).

STOČNO BRAŠNO
Interesovanje kupaca za kupovinom pšeničnog stočnog brašna i ove sedmice je bilo slabije, pa je cijena i dalje u blagom padu. Jedan od razloga pada cijene navodi se oslobađanje prostora, ili riješavanje postojećih zaliha robe. Sistem InfoCentra u zavisnosti od pariteta, kvaliteta i količine stočnog brašna koja se kupuje, bilježi pregovore na terenu sa početkom sedmice u rasponu od 0.93-0.95Kn/kg+pdv. Krajem sedmice zbog pada cijene pregovori za isto vode se po 0.89-0.90Kn/kg+pdv. U izvozu je takođe zabilježen pad cijene stočnog brašna. Zvanične realizacije zabilježene su po 125.00Eur/t(HR/BIH).

SOJINA SAČMA
Cijena sojine sačme, 46% proteina Brazil stagnira na domaćem tržištu. Najniža ponuđena, a isto tako i pregovarana cijena u toku sedmice bila je 2.76Kn/kg+pdv. Pad izvozne cijene zabilježen je do polovine sedmice, da bi u drugom djelu došlo do blagog porasta cijene. Izvozna cijena u luci Kopar išla je od 359.00Eur/t pa na više (SLO/EU).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor