Plenković s trgovcima hranom i otkupljivačima (HR)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je s predstavnicima trgovačkih lanaca i otkupljivača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda razgovarao o provedbi Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom te organizaciji tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s naglaskom na sektor voća i povrća, priopćeno je iz Vlade.

Plenković je, kako se navodi, ocijenio da se radi o dobroj platformi za raspravu o važnim temama za hrvatsku poljoprivredu i gospodarstvo radi unaprjeđenja suradnje svih karika u opskrbnom lancu kako bi ideja “od polja do stola” zaživjela na dobrobit hrvatskih poljoprivrednika i potrošača.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izrazio je zadovoljstvo što trgovački lanci imaju posebne promotivne aktivnosti i robne marke domaćih poljoprivrednih proizvoda. Dodao je da je potrebno uložiti više napora u sektoru voća i povrća jer domaće voće i povrće još uvijek teško nalazi put do polica trgovina.

Ministarstvo poljoprivrede kroz Program ruralnog razvoja sufinanciranog europskim sredstvima nudi brojne mogućnosti ulaganja u izgradnju skladišnih kapaciteta te potpore za uspostavu proizvođačkih organizacija preko kojih poljoprivrednici mogu smanjiti troškove proizvodnje i lakše pregovarati s otkupljivačima, kaže se u priopćenju.

Zaključeno je da će se sastanci i dalje održavati kako bi Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom rezultirao korektnim tretmanom domaćih proizvođača i stabilnim odnosima između proizvođača hrane, otkupljivača i trgovaca.

Uz Plenkovića i Tolušića na sastanku su bili i državni tajnici u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković i Tugomir Majdak.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatske voćarske zajednice.

 

izvor: Agrobiz

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor