Presek nedelje 09.07.-13.07.2018. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ
Višestruko veća ponuda od tražnje i nedostatak kupaca dovele su do pada cene kukuruza protekle nedelje. Takođe, velika ponuda i povoljnija cena stočne pšenice i ječma dodatno utiču na silazni trend cene kukuruza.
PŠENICA
Protekle nedelje Sistem je beležio veću potražnju za pšenicom. U ponudi najčešće se nalazila pšenica od 72-74hl, dok ponuđači koji imaju pšenicu preko 76hl nisu se izjašnjavali za prodaju.
Sistem je beležio realizaciju za pšenicu do 74hl I od 75hl,13% protein, 26.5-27% gluten.Sistem ove nedelje nije beležio ponudu pšenice rod 2017.
JEČAM
Ove nedelje sistem je beležio manju ponudu za stočni ječam rinfuz rod 2018. Najveće interesovanje za istim je bilo na paritetu Bačke, do kojeg se teže dolazilo. Interesovanje su pokazivali trgovci I regionalni izvoznici.
SOJA
U nedelji za nama cena soje nastavlja dalji pad, a ponuda je daleko veća od potražnje. Interesovanja kupaca je i dalje minimalno. Početkom nedelje soja se nudila u rasponu od 39.50 – 40.00 din/kg+PDV, a krajem nedelje ispod pomenute cene.
SOJINA SAČMA
Slabo interesovanje kupaca za sojinom sačmom primetno je već duži period. Na tržištu se iz domaćih uljara nudi sačma iz Bečeja, Zrenjanina i Sombora. Sistem ove nedelje nije beležio realizaciju.
SUNCOKRETOVA SAČMA
Ovu nedelju, zbog manje operativne robe, beležimo blaži rast cene suncokretove sačme u Šidu i Somboru. Kupcima je I dalje na raspolaganju zrenjaninska suncokretova sačma u Kuli, ali je za nju manje interesovanje kupaca.
STOČNO BRAŠNO
Cena pšeničnog stočnog brašna se tokom ove nedelje nije značajnije menjala. Ponuda je zadovoljavala potrebe kupaca. Za stočno brašno-rinfuz cena je bila u padu. Zbog pada cene kukuruza, ponuđači su spuštali cene kukuruznog stočnog brašna.
MINERALNA ĐUBRIVA
Tržište đubriva i ove nedelje je bilo nestabilno. Iako većih upita za kupovinom nema, cene beleže dalji porast shodno rastu cena đubriva na svetskom tržištu. Dalja korekcija cene se može očekivati kod UREE, AN, NPK I MAP.

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor