Uslovi prijema i otkupa suncokreta roda 2018. (SRB)

Sa početkom žetve ranih sorti suncokreta, u Sistem GEA AGRONET   je pristiglo zvanično obaveštenje o uslovima prijema i otkupa suncokreta roda 2018. od  jedne veće kompanije.
Obračun suncokreta na standardni kvalitet vrši se u odnosu na sledeći nivo parametara kvaliteta: vlaga 9%, primese 2%.
Obračun suncokreta vrši se na sledeći način:
Sadržaj vlage
-Prijem suncokreta do 20% vlage
-Ako je sadržaj vlage do 9%vrši se pozitivna bonifikacija u odnosu 1:1 za svaki procenat
-Ako je sadržaj vlage veći od 9% obračunava se negativna bonifikacija u odnosu 1:1
-Za vlagu iznad 15% naplaćuju se troškovi sušenja u iznosu od 0,35din/kg po procentu vlage iznad 15%. U ovu cenu nije uračunat PDV.
Sadržaj primesa
-Suncokret se prima do 10% primesa
-Ako je sadržaj primesa u suncokretu ispod, odnosno iznad 2% vršiće se pozitivna ili negativna bonifikacija u odnosu 1:1 za svaki procenat.
-Ukupne primese određuju se pomoću sita sa uzdužnim otvorima širine 2mm.

Suncokret rod 2018. Mora biti zdrav, bez biljnih bolesti i živih skladišnih insekata, bez stranog mirisa, upotrebljiv za ljudsku ishranu i industrijsku preradu.
Ukupne primese čine: nečistoće organskog i neorganskog porekla (korovsko seme, druga žita, delovi glavice i stabljike, zemlja, ostale strane primese). Utvrđuju se pomoću sita sa uzdužnim otvorima širine 2mm.
Utvrđivanje vlage suncokreta na otkupnom mestuvrši se pomoću aparata za brzo određivanje vlage koji mora biti sa važećim žigom.
U slučaju da pojoprivredni proizvođač nije zadovoljan sa utvrđenim kvalitetom ili načinom uzimanja uzoraka, kontrolno osoblje je dužno da ponovi proceduru uzrokovanja i analize.Ukoliko proizvođač ni tada nije zadovoljan utvrđenim kvalitetom, formiraju se tri zapečaćena uzorka, 1 za proizvođača, 1 za skladištara i 1 se ostavlja na analizu u bilo koju akreditovanu laboratoriju čiji izveštaj će se smatrati važećim.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor