Najavljene veće subvencije za prerađivačku industriju (SRB)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je fabriku za preradu mesa “Srem Šid”, kao primer uspešne privatizacije iz stečaja i firme kojoj su zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, otvorena vrata za tamošnje tržište.
Vučić je obišao pogone fabrike zajedno sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i tom prilikom najavio da će biti povećane subvencije za pogone i fabrike koje će se baviti preradom. Vučić je istakao da je za državu veoma važna prerađivačka industrija mesa, voća i povrća.
“Ono što je važno za sve koji zainteresovani, daćemo veće subvencije za pogone, fabrike koje će da rade preradu i uskoro će ta odluka biti doneta. To je ono što nam nedostaje”, rekao je Vučić novinarima u Šidu, gde je obišao klanicu “Srem Šid”.
“Cena goveđeg mesa skočila ja za 40, 50 evrocenti”, rekao je predsednik, ocenivši to kao veliku šansu za srpske famere da budu uspešniji.
Podsetio je da je ugašen veliki broj fabrika, poput Srbijanke i Budimke, sve što nam je, kaže, čuvalo istočnu, centralnu i zapadnu Srbiju.
“Pa, polako, jedno po jedno da obnavljamo. Ali, moramo i nove pogone da imamo. Verujem da će prijateljstvo koje imamo i sa Kinom, Turskom i drugima i svi konkretni ugovori koje imamo, doneti mnogo dobrog u narednom periodu”, rekao je Vučić.
Poručio je da će Ministarstvo poljoprivrede već u sledećem budžetu predvideti više subvencija za tovna goveda i muzne krave i da je cilj da se u narednih pet godina Srbija vrati stočni fond na nivo koji je imala 1989. godine, oko dva miliona grla.
“Danas imamo oko milion grla. Ugovori sa Turskom su ogromna šansa. Ove godine ćemo da isporučimo 5.000 tona goveđeg mesa u Tursku”, rekao je predsednik i dodao da se ide na to da Srbija sa Turskom dobije kvotu o izvozu 10.000 tona goveđeg mesa.
“Za pet godina dostići ćemo stočni fond iz 1989.”
Napomenuo je da Srbija nastoji da ulaže u stočarstvo što više i da će ovo biti dobra sezona što se tiče poljoprivrede jer je pšenica dobro rodila.
Predsednik je istakao da je ponosan što posle 17 godina ponovo radi fabrika za preradu mesa Srem Šid, koja uposljava 130 ljudi, i da se nada da će u narednih pet godina stočni fond u Srbiji da se vrati na nivo iz 1989. godine, a to je dva miliona grla stoke.
Vučić je rekao da je ponos sremske industrije, grada Šida i cele Srbije oživeo zahvaljujući vrednim rukama vlasnika firmi “Agropapuk” iz Kukujevaca i Industrije mesa “Đurđević” iz Pećinaca, ali i dobrom ugovoru koji Srbija ima sa Turskom o godisnjem izvozu 5.000 tona goveđeg mesa.
“Uz našu malu pomoć, zbog postizanja ugovora sa Turskom o izvozu 5.000 tona goveđeg mesa, ali pre svega vrednim rukama vlasnika ‘Agropapuka’ i Industrije mesa ‘Đurđević’ mi smo uspeli da ”Srem Šid’ posle 17 god obnovimo, da fabrika danas prelepo izgleda, da ima 130 zaposlenih, biće još 20, 30 narednih dana”, rekao je predsednik nakon obilaska fabrike.
Vučić kaže da je zadovoljan i srećan što Srem Šid ponovo radi zahvaljujući dobrom ugovoru sa Turskom, zahvaljujući “vrednim rukama dvojice ljudi”.
“Ja sam im rekao samo da se oni ne posvađaju, da se vidi da i srpski privrednici mogu da rade dobro. Dobiće i subvencije države”, naglasio je predsednik.
Predstavnik turske kompanije “ETCII halal meso” DŽelal Naz najavio je da to preduzeće planira da ove godine iz Srbije da uveze do 6.000 tona govedine, a sledeće godine 10.000.
Novim protivgradnim sistemom najpre će biti pokriveni Kolubarski i Mačvanski okrug, jer su to najugroženiji delovi, kaže Aleksandar Vučić i najavljuje da će se potom nastojati da u najkraćem roku bude pokriven najveći deo Srbije.
“Sve to moramo da uradimo, jer je mnogo važno, kao što je i navodnavanje, pokrivanjem mrežama voća, zaštita u staklenicima”, naglasio je predsednik Srbije, dodajući da treba razvijati voćarsku i povrtarsku proizvodnju.
“Srem Šid” je iz stečaja privatizovan 25. aprila ove godine, a kupio je konzorcijum firmi “Agropapuk” iz Kukujevaca i Industrije mesa “Đurđević” iz Pećinaca.
Novi vlasnici su uložili dva miliona evra, zaposlili 130 radnika i pokrenuli proizvodnju i već u prvom mesecu rada izvezli goveđe meso u Tursku u vrednosti većoj od milion evra.
Do sada je u “Srem Šidu” obrađeno meso 3.000 goveda i realizovan izvoz u Tursku vredan oko 3,5 miliona evra.
Investicija je realizovana u liniju klanja, adaptaciju i rekonstrukciju kompletnog objekta sa infrastrkturom, linijom za rasecanje i obrađu goveđeg mesa i liniju za pakovanje goveđeg mesa.
Ukupna investicija u fabriku, sa kupovinom, biće oko 3,5 miliona evra.
Te dve firme, članice konzorcijuma, su među vodećim kompanijama u industriji prerade mesa, sa oko 800 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200.000 svinja i 20.000 goveda, uz obrt od oko 80 miliona evra.
Zbog početka rada fabrike “Srem Šid”, stočari su pokazali veće interesovanje za povećanje broja grla i ostanak na selu.
Odluka o kupovini “Srem Šida” u stečaju je doneta nakon što je predsednik Vučić uspostavio poslovne i prijateljske veze Srbije sa Turskom, što je fabrici iz Šida “garantovalo” tržište.
Kako je ranije najavljeno, prema potpisanom ugovoru do kraja godine će u Tursku otići 4.000 tona govedine, a za sledeću je već dogovoreno najmanje 10.000 tona, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom.
“Srem Šid” je osnovan 1919. godine pod imenom “Srem” i bio je gigant domaće industrije mesa, koji je od 2001. godine bio u stečaju.
Pre stečaja je u fabrici bilo zaposleno i do 2.000 ljudi.
Ta fabrika je privatizovana posle 17 godina i više neuspešnih pokušaja preuzimanja.

Izvor: RTS

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor