Toplinski val devastirao polja pšenice u Europi

Dokazi ozbiljne štete na usjevima sve su brojniji, budući da ishod žetve u Njemačkoj, drugom najvećem proizvođaču pšenice u Evropskoj uniju, i u Skandinaviji, dodatno utječu na smanjenje procjena uroda u 28-članica EU.

“Situacija je katastrofalna u sjevernoj Europi”, kaže glavni analitičar konzultantske kompanije Strategic grains, Andree Defua za agenciju Reuters.

Ta kompanija je prošlog tjedna smanjila prognozu ovogodišnje žetve pšenice u EU ispod 130 milijuna tona, što je šestogodišnji minimum, a Defua najavljuje da bi moglo doći do novog revidiranja procjene.

Francuska, najveći proizvođač u EU, također se suočila sa ekstremnim vremenskim uvjetima zbog čega su prognozeri srezali procjene ovogodišnje žetve na oko 34 milijuna tona u odnosu na 36,6 milijuna tona požnjevenih prošle godine.

Skandinavija i druge baltičke države također su pretrpjele štetu, pri čemu je urod pšenice u Švedskoj zabilježio pad od 40 posto, dok u Velikoj Britaniji, gdje se očekuje pad ovog usjeva na petogodišnji minimum, ratari nestrpljivo čekaju rezultate.

“Daleko je gore nego što smo očekivali,” kaže analitičar Sebastian Ponsele iz kompanije Agritela.

“Prošli su mjeseci otkako je kiša padala u nekim dijelovima sjeverne Europe, a u Njemačkoj se ne očekuje kiša još najmanje dva tjedna”, dodaje on.

Reagirajući na krizu, Europska komisija je objavila da će ubrzati isplatu sredstava poljoprivrednicima pogođenim ekstremnom sušom, i da će im dozvoliti da koriste neobrađeno zemljište kako bi nahranili stoku.

Cijena pšenice porasla je za više od 20 posto na europskom i američkom tržištu u protekla tri tjedna, uslijed rastuće zabrinutosti u pogledu globalnih zaliha pšenice. Na skok cijena utjecala je i teška suša koja je pogodila usjeve u Australiji.

Cijene pšenice na burzi Euronext dostigla je petogodišnji maksimum od 214,50 eura po toni u četvrtak.

Ukupna proizvodnja je pala na petogodišnji minimum, objavio je Međunarodni savjet za žitarice, nakon što je smanjio projekcije za četiri najveća proizvođača u EU – Francusku, Njemačku, Veliku Britaniju i Poljsku.

 

izvor: Agrobiz

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor