Ratari očekuju dobar prinos soje, brine ih niska otkupna cena (SRB)

LUGOVO – Ova godina, sa dosta padavina, bila je povoljna za proizvodnju soje. Prinos će biti dobar, ali će žetva početi ranije. Ono što muči poljoprivrednike je niska otkupna cena.
Do početka žetve soje ostalo je još nekoliko nedelja,a poljoprivrednici kažu da usevi dobro izgledaju i nadaju se dobrim prinosima. Soja je ove godine dobila dovoljno vlage, padavine su bile dobro raspoređene tako da je soja imala povoljne uslove u najznačajnijim fazama rasta i razvoja.
“Kada je nicala bilo je suvo, ali je kasnije došla kiša i u vreme nalivanja zrna bilo je dovoljno vlage. Zadovoljni smo i rod treba da bude dobar”, kaže Milan Lugumerski, poljoprivrednik iz salaša Lugovo.
Međutim ima i poljoprivrednika koji su nešto manje zadovoljni, pre svega izgledom useva iz ranije grupe zrenja.
“Neke rane sorte čini mi se počele su prinudno da sazrevaju i to će uticati na prinos. Moraju se sejati i ranije i kasnije sorte, zbog kombajniranja. Šta će biti na kraju, koja će biti bolja to ćemo još videti”, kaže Zvonko Lukić poljoprivrednik iz salaša Nenadić.
Stručnjaci kažu da je soja dobro prošla fazu nicanja, usledio je period toplog vremena, kada je suma temperatura bila u prioseku bila viša za tri do pet stepeni.
“To je rezultiralo da soja brzo prođe početne faze i brzo dođe do generativne faze cvetanja. Tada je srećom nastupio povoljan period. Bilo je dovoljno vlage i soja se nije zaustavila u razvoju. Razvila je dovoljnu visinu, dovoljan broj sopratova, cvetova, mahuna”, kaže Zoran Boca, savetodavac u PSS Sombor.
Ono čemu se ove godine mogu nadati poljoprivrednici su iznad proselni prinosi, procena je stručnjaka.
“Soja je osetljive fez prošla u dobrim uslovima tako da ove godine očekujemo prinos iznad proseka. A žetva će svakako u kalendarskom smislu uraniti”, kaže Boca.
Ono što muči poljoprivrednike je cena. Sadašnja od 35 dinara mala je i kažu po toj ceni isplativosti ove proizvodnje nema.
“Cena je mala, barem da bude 40 dinara. Mislim da ćemo sve ostaviti na lageru, pa ćemo videti šta će biti na zimu”, kaže Lugumerski.
“Stara je 36 do 37 dinara, a za ovogodišnji rod najavljuju 35 dinara. To je za nas neprihvatljivo i ne znam šta je razlog da cena bude manja za 15 dinara u odnosu na prošlogodišnju žetvu. Ne znam kako ćemo zaraditi mi koji dajemo velike arende. Nisam siguran da ćemo imati neke zarade”, kaže Lukić.
Čak i ako više ne bude kiše u zemljištu ima dovoljno vlage. Visoke temperature mogu da ubrzaju zrenje, a ukoliko dođe do smene sunca i kiše to može biti problem zbog otvaranja mahuna , osipanja i gubitka prinosa.
Na području zapadne Bačke soja je posejana na oko 25.000 hektara.

Izvor: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor