Proizvodi i dimljene sireve s tunom ili lososom (HR)

FERIČANCI – Četrdesetdevetogodišnja Vesna Pajtl iz Feričanaca prije 22 godine počela se baviti proizvodnjom sira od kravljeg mlijeka za vlastite potrebe, a onda je 2003. registrirala obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i četiri godine poslije na natjecanju najboljih sireva u Hrvatskoj osvojila zlato za dimljeni sir te broncu za sir s feferonima i za sir s mediteranskim travama.
Ponosna je vlasnica diploma o završenim edukacijama za vinski turizam, za prezentaciju i kušanje vina, za zajedničko nastupanje na tržištu te kreiranje i promociju kulturno-turističkih proizvoda. Ovi uspjesi iz prošlosti i stara slava danas su joj poticaj da širi paletu polutvrdih slanih i desertnih sireva koje proizvodi prema tradicionalnoj recepturi, ali začinjene sastojcima povrća ili voća, a odnedavno vina i ribe! I to je bio razlog zbog čega smo je posjetili, a ono što smo vidjeli pravi je melem za oči i dušu i bogatstvo za Feričance. Sirevi s dodatkom mljevenog papra i crvena slatke ili ljute paprike, češnjaka, feferona, peršina, vlasca, kopra, maslina, tartufa, ružmarina, orasa, smokvi, datulja, marelica, šljiva, grožđica, limuna, meda… Sirarka Vesna danas nudi više od 40 vrsta sireva, a posljednjih mjeseci najveća je potražnja za sirom s limunom te čilijem.
– Svakodnevno eksperimentiram, istražujem, probavam, spajam okuse. Tako odnedavno u prodaji imam vinske sireve s frankovkom ili graševinom te sir s tunom i sir s lososom. Za sada su dobro prihvaćeni na tržištu – kaže Vesna, čiji su sirevi poznati u cijeloj Hrvatskoj, a kao specifičan suvenir završavaju i na europskim stolovima. Vesna snažno vjeruje u kvalitetu svojih proizvoda, nastalih od izvrsnog mlijeka. U staji ima trenutno samo dvije krave i dvije junice, ali namjerava proširiti fond.
– Imam visoko mliječne krave koje daju dnevno 62 litre mlijeka. No to mi nije dovoljno i uskoro ću kupiti još krava jer ne mogu zadovoljiti potražnju za sirevima. Dnevno napravim 12 sireva, i to nije dovoljno. Osim okruglih sireva, pravim i sirne kugle i salame – kaže ova kreativna i poduzetna žena kojoj na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu pomaže suprug Dragan. Kćerke su otišle u Njemačku gdje su se zaposlile, a sin se vratio, ali je u drugim poslovnim vodama.
Ova vrijedna, stručna i nadasve ljubazna žena jedna je od malobrojnih koja je ostala na selu u kojemu danas vidi puno razloga za ostvarenje boljeg. Vesna se okrenula promociji domaće proizvodnje i razvija proces ‘‘od polja do stola‘‘.
– Sir mi je prioritet, ali odlučila sam razvijati ponudu od ‘‘polja do stola‘‘ znači zdravu hranu iz vlastitog uzgoja. Prodajem jaja, tjesteninu, suhomesnate proizvode, domaće kolače i svjeće povrće. Ako imate široku ponudu zdravih domaćih proizvoda, lakše ćete naći i osvojiti kupca. Uz ljubav i upornost, morate biti i kreativni, odnosno lukavi – zaključila je sirarka Vesna Pajtl iz Feričanaca.

 

izvor: Glas Slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor