Presek nedelje 06.08.-10.08.2018. Gea Agronet (SRB)

KUKURUZ
Ove nedelje, tržište kukuruza ne karakterišu značajnije promene. Cena je bila u blagom porastu u ponudi I realizaciji.Što se tiče novog roda, vladalo je veliko interesovanje za terminskom kupovinom. Na osnovu informacija sa terena krajem nedelje terminska cena je bila u porastu.

PŠENICA
Posle perioda rasta, u nedelji za nama zabeležena je stagnacija cena za stočnu dok je za bolju pšenicu cena bila u porastu. I dalje ima zainteresovanih kupaca, ali nešto manjeg intenziteta u odnosu na proteklu nedelju. Ponuda je ostala na prošlonedeljnom nivou.

JEČAM
Nadovezujući se na prošlu nedelju,protekle sedmice na tržištu ječma zabeležena je smanjena ponuda i dalji porast cene u ponudi i realizaciji.

SOJA
U nedelji za nama cena soje stagnira, a ponuda je i dalje znatno veća od potražnje.Većina ponuđača, nezadovoljna trenutnom tržišnom cenom i dalje čuva soju na lageru nadajući se boljoj ceni u narednom periodu.

SUNCOKRET
Ove nedelje Sistem je zabeležio prve operativne količine suncokreta novi rod na paritetu Srema i Banata. Kako GEA AGRONET saznaje, prinosi na paritetu srednjeg Banata iznose oko 3 – 3.5t/ha, a vlaga je ispod 6%. Početkom nedelje prve akontne cene za novi rod suncokreta prema proizvođačina se kreću od 30.00 din/kg sa uračunatim PDV-om. Krajem nedelje jedan od većih preradjivača zvanično izlazi sa akontnom otkupnom cenom od 23.60 din/kg+PDV.

SUNCOKRETOVA SAČMA
U nedelji za nama cena suncokretove sačme beleži blaži pad cene.Prema informacijama sa terena, utovari u uljari u Šidu su i dalje ograničeni, pa je i ove nedelje manja ponuda operativne robe. Pored šidske, kupcima je na raspolaganju bila zrenjaninska suncokretova sačma fco fabrika, kao I zrenjaninska izvučena u Kuli i Novom Sadu.

SOJINA SAČMA
Ove nedelje cena sojine sačme stagnira. Interesovanje je i dalje minimalno, a kupcima je pored domaće sačme na raspolaganju i indijska sojina sačma.

STOČNO BRAŠNO
Velika količina operativne robe, kao i odsustvo tražnje doveli su do daljeg pada cene stočnog brašna. Stočno brašno pšenično džakirano se nudilo u rasponu 12.00-12.50 din/kg+PDV ali pomenuta cena nije naišla na odaziv kupaca.

MINERALNA ĐUBRIVA
Tražnja za đubrivom ove nedelje je bila minimalna. Više je bilo upita za kretanje cena na tržištu nego za konkretne kupovine. Cene ruskih uvoznih formulacija beležile su porast.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor