Hrvatski i mađarski pčelari zajedno će brinuti o pčelama i njihovom zdravlju (HR)

U rekreacijskoj zoni Crne gore u Koprivnici u organizaciji Pčelarske udruge Lipa iz Koprivnice povodom obilježavanje Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti te završetka i početka nove pčelarske godine održani su 22. Pčelarski razgovori, piše Glas Podravine.

Susret je bio edukativnog karaktera, a predavanje je održao Nikola Vujnovec, pčelar prektičar, iz Varaždina. Govorio je o tome kako proizvesti matičnu mliječ za svoje potrebe i potrebe svoje obitelj, jer kao i u društvu sve je više pčelara starije dobi slabijeg imovinskog stanja koji brižno brinu o svom i o zdravlju svoje obitelji.

Predavanju je sudjelovalo devedesetak pčelara iz Koprivničko-križevačke županije, Varaždinske županije, Bjelovarsko bilogorske županije, Osječke županije i Republike Mađarske. Okupljenim pčelarima pridružio se i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić i dožupan Koprivničko Križevačke županije Ratimir Ljubić.

Uvodnu riječ održao je predsjednik PU LIPA Koprivnica Zdenko Lončarić koji je skrenuo pažnju na doprinose pčelara u društvenoj zajednici, problematiku prostora koji kronično nedostaje udruzi za njene aktivnosti i potporama kojima grad Koprivnica i Koprivničko Križevačka županija prate svoje pčelare. Skup je također izvijestio o aktivnostima Hrvatskog pčelarskog saveza i potpisivanje ugovora između Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Mađarske na polju očuvanja pčela, zdravlja pčela, nastupa na zajedničkom tržištu meda i kapitala.

Skupu se obratio dožupan Ratimir Ljubić podržavši inicijativu o rješavanju prostora za pčelare kao i gradonačelnik Mišel Jakšić koji je naglasio doprinos Grada preko potpora u očuvanju pčelinjeg fonda.

Predsjednik Pčelarskog društva Goran Danko skrenuo je pažnju na nedostatak odora Svetog Ambrozija zaštitnika pčelara simbola zaštitnika svih pčelara i iskazao želju da se na primjeru Jagnjedovečkih susreta nastavi tradicija štovanja Sv. Ambrozija što je većina prisutnih podržala.

Predstavnik pčelara iz R.Mađarske Jožef Juhas obradovao se suradnji koju je najavio predsjednik Zdenko Lončarić vezano uz aktivnosti Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Mađarske na polju očuvanja pčela, njihovog zdravlja, zajedničkom nastupu na tržištu i osnaživanju saveza za prijavu na natječaje EU.

Nakon predavanja druženje je nastavljeno uz vojnički grah te dobro poznate pčelarske razgovore i pčelarsko zujanje.

 

izvor: Agrobiz

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor