Europska unija proizvodi gotovo 81 litru piva po stanovniku, svaka peta boca napunjena je u Njemačkoj

Europska unija proizvodi gotovo 81 litru piva po stanovniku, svaka peta boca napunjena je u Njemačkoj a kada je riječ o tržištu piva iz trećih zemalja, Srbija je drugi po veličini izvoznik piva u EU nakon Meksika, objavio je Eurostat povodom Svjetskog dana piva.

Svjetski dan piva od 2008. se obilježava prvog petka u kolovozu u više od 200 gradova u svijetu. Proizvodnja piva u EU u 2017. je premašila 41 milijardu litara i bila je za 2,5 milijarde veća nego godinu dana ranije.

Uz to u EU je proizvedeno gotovo 900 milijuna litara piva koje sadrži manje od 0,5% alkohola ili ga uopće ne sadrži.

Čak dvije trećine piva sa alkoholom u EU dolazi iz šest članica a najveći proizvođač je Njemačka sa više od osam milijardi litara ili 20% EU proizvodnje. Slijede Britanija sa 14% proizvodnje EU, Poljska sa 10%, Nizozemska i Španjolska sa po 9 i Belgija sa 6%.

U usporedbi sa 2016, Nizozemska je povećala proizvodnju za 48%, Velika Britanija za 14, a Portugal za 11%. Istodobno je proizvodnja piva u Grčkoj pala za 9%, Slovačkoj za 5, Bugarskoj i Litvi za 4%.

Vodeći izvoznik piva u EU je Nizozemska sa 1,9 milijardi litara a slijede Belgija i Njemačka sa po 1,6 milijardi. Najveći kupac piva iz EU su SAD koje su 2017. uvezle 31% izvoza Unije, u Kini je završilo 15, a u Kanadi 6% europskog izvoza piva sa alkoholom.

Tržište za pivo proizvedeno izvan EU je malo i njime dominiraju meksička i srpska piva koja pokrivaju 52 odnosno 12% uvoza iz trećih zemalja. Srbija je u 2017. u EU izvezla 48 miljuna litara piva.

 

izvor: Agrobiz

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor