Srebreničanka se vraća u proizvodnju (BiH)

Nakon što je prošle godine Fabrika za proizvodnju pomfrita i drugih proizvoda od krompira Srebreničanka iz Srebrenice obustavila proizvodnju, ove godine radili su na ispitivanju mašina, popravljali su ih, te poboljšavali njihov kvalitet.

“Ove smo godine sirovine uzimali kako bismo provjerili kakav je kvalitet mašina i kako rade, a ozbiljniji posao nas čeka naredne godine”, kazao je za Oslobođenje Aziz Shahhuseynov, jedan od čelnih ljudi fabrike za proizvodnju pomfrita Srebreničanka.

Međutim, osvrnuo se Shahhuseynov na cijenu industrijskog krompira koja je, kako je kazao, i ove godine, kao i ranijih, previsoka, te je bila više od 0,50 KM, dok naprimjer u Poljskoj i Belgiji krompir košta oko 0,15 KM.

“Dakle, ako ne bude kvaliteta i cijene koja nama odgovara na domaćem, lokalnom, tržištu, planiramo uvoziti krompir iz Evrope. Također, za naredne sezone planiramo organizovati korporativnu poljoprivredu u Bosni i Hercegovini, kako bismo dobili prosječnu evropsku cijenu. Kada krenemo sa proizvodnjom, najviše ćemo izvoziti u zemlje okoline, u Srbiju, Makedoniju, Sloveniju, Crnu Goru i Hrvatsku, ali mislim da bh. tržište može potpuno pokriti kapacitet naše proizvodnje”, kazao je Shahhuseynov.

Kako je naglasio, u narednom periodu ih čeka ponovno pokretanje proizvodnje, a nakon što vide kako će se situacija odvijati, razmotrit će i širenje kapaciteta na neke nove proizvode.

 

izvor: Akta

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor