Pašalić: Dobar prinos i kvalitet kukuruza u Srpskoj (BiH)

BIJELJINA – Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je proizvodnja kukuruza u Srpskoj ove godine veoma dobra, sa prinosom od šest do 14 tona po hektaru, što je višestruko veći prinos od uobičajenog.

Prema njegovim riječima, dobar je i kvalitet domaćeg kukuruza koji je zasijan na više od 140.000 hektara.

Pašalić je prisustvovao manifestaciji “Dani polja kukuruza”, koju organizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, na kojem je prikazan makro ogled postavljen na poljima Poljoprivrednog dobra “Semberija” sa 64 hibrida kukuruza iz 13 selekcijskih kuća.

“Sveke godine povećavamo broj i kvalitet ogleda, proširujemo ih na nova područja u Srpskoj i obogaćujemo sa novim poljoprivrednim kulturama, kako bi što više novih tehnologija i saznanja približili našim proizvođačima na njivi, umjesto u salama, što je mnogo efektnije”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanja novinara o poskupljenju brašna, Pašalić je rekao da je do toga došlo zbog loše godine i lošeg kvaliteta domaće pšenice, ali i nedostatka radne snage i potrebe da se povećaju plate zaposlenima u mlinsko-pekarskoj industriji.

On je rekao da je godina bila jako loša za proizvođače pšenice, koja se žela neuobičajeno dugo, gotovo 50 dana, što nije zabilježeno u posljednjih 30 godina.

“Oni proizvođači koji su uklonili žito u prvih nekoliko dana imali su dobre rezultate, a kasnije je kvalitet bio jako loš i to je dovelo do toga da se ta pšenica uglavnom koristi kao stočna hrana, zbog čega imamo male otkupljene količine”, naveo je Pašalić.

Rukovodilac vladinog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragan Zarić rekao je novinarima da je novost na oglednim poljima u Srpskoj da je, uz kukuruz, prvi put zasijan i krmni sirak, koji se koristi za ishranu stoke, jer su sirkovi znatno otporniji i tolerantniji na nedostatk padavina i na visoke temperature.

Prema njegovim riječima, prinos kukuruza je u Semberiji viši u odnosu na višegodišnji prosjek i dostiže u prosjeku devet tona, a na nekim parcelama prinos je i do 14 tona.

Na manifestaciji “Dani polja kukuruza” okupili su se predstavnici struke i nauke iz regije, proizvođači i prerađivači, koji su obišli ogledno polje i prisustvovali početku njegove berbe, sa domaćom hranom i rukotvorinama predstavilo se udruženje “Beli anđeo” iz Dvorova, a organozovane su i nagradne igre za posjetioce.

 

 

izvor: Nezavisne

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor