U Šumadiji počela berba kukuruza, ovogodišnji rod dao rekordne prinose (SRB)

KRAGUJEVAC – U Centralnoj Srbiji otpočela je berba kukuruza, a sa njom i pravljenje silaže. Ranije posejane sorte uveliko se beru a kasnije posejane stići će prema rečima poljoprivrednika za desetak dana.
Ove godine u Šumadiji kukuruz je posejan na oko 45.000 hektara, a ovogodišnji rod dao je i rekordne prinose.
Sorte koje su ranije posejane stigle su na branje beračem. Pod kukuruzom se u Šumadiji nalazi oko 45 000 hektara.
Ove godine kukuruz je dobro rodio, očekuju se rekordni prinosi ali ono što brine poljoprivrednike je otkupna cena koja prema njihovim rečima ne treba da bude ispod 20 dinara zbog troškova same proizvodnje.
„Ovde mi u Šumadiji imamo male parcele, male površine sejemo ali bi nam odgovarala cena od 20 dinara. Prošle godine bilo je tri do četiri tone po hektaru, baš ništa a ova godina će povaditi prethodnu samo što nam je nafta skupa, to nas ubi. Kada krenu radovi na njivi treba dnevno po hektaru 100 litara nafte da bi sve prošlo dobro, kada se sabere i oranje i celokupna obrada to stvarno izađe na 100 litara, a to je negde oko 16 000 dinara sada”, kaže Zoran Prodanović- poljoprivrednik, selo Oplanić, Knić.
Kako počnu sa berbom kukuruza poljoprivrednici u Šumadiji kreću i sa pripremom silaže. Većina seoskih domaćinstava u opštini Knić kod Kragujevca bavi se pored ratarstva i stočarstvom pa deo prinosa kukuruza odlazi i na stočnu ishranu.
„Rod kukuruza nije loš, dovoljno je bilo kiše, sve je to solidno niklo i rodilo. Planiramo da uradimo od 15 do 20 prikolica silaže, to je nekih hektar i po do dva, a količina po prikolici je negde od dve do dve i po tone. Što je niklo na vreme to je prezrelo i može da se bere a ovo kasnije što je sejano to je sada za silažu odlično”, kaže Nenad Prodanović- poljoprivrednik, selo Oplanić, Knić.
Opština Knić poljoprivrednim proizvođačima putem programa podrške nudi pomoć kroz fizičku imovinu učešćem u kupovini grla, mehanizacije i opreme.
„U odnosu na prethodne godine ova godina je dosta bolja i očekujemo znatno veće prinose, a negde čak i rekordne u zavisnosti od sortimenta. U odnosu na sve poljoprivredne kulture sigurno negde od svih poljoprivrednih površina od 30 % do 40 % je pod kukuruzom. Podrška se uglavnom bazira na podršci za investicije kroz fizičku imovinom poljoprivrednih gazdinstava a tu je i podrška za poljoprivredne kredite gde kamatu i dodatne troškove plaća opština”, kaže Nebojša Arsenijević – koordinator kancelarije Za Poljoprivredu i zaštitu životne sredine, opština Knić.
Ovogodišnja berba kukuruza u Šumadiji trajaće do oktobra a rod od osam do deset tona po hektaru nadomestiće loš prinos od prošle godine koji je bio čak za dve trećine manji.

Izvor: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor