Češka ograničava korištenje glifosata

Češka će od sljedeće godine ograničiti korištenje proizvoda koji sadrže glifosat, snažan herbicid poznat pod nazivom “ubojica korova”, priopćio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede.

Glifosat je u 1974. na tržište uvela američka kompanija Monsanto pod komercijalnim imenom Roundup. Početkom te godine, Monsanto je preuzeo njemački gigant Bayer.

Kontroverza oko Monsantovog proizvoda se proširila kada je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) 2015. objavila da “vjerojatno uzrokuje karcinom kod ljudi”.

Europska agencija za kemikalije (ECHA) objavila je u ožujku ove godine svoje mišljenje o toksičnosti glifosata i proglasila ga nekancerogenim, potvrdivši prethodno izneseno mišljenje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) da “nije vjerojatno da glifosat predstavlja opasnost za ljude zbog kancerogenih učinaka”.

Češka se ipak odlučila na zabranu opće upotrebe glifosata, a moći će se koristiti samo kada ne postoje nikakve druge učinkovite metode koje bi se primijenile u zaštiti bilja.

Prema podacima ministarstva, upotreba glifosata je u Češkoj pala s 935.000 litara 2013. na 750.000 litara 2017.

Europska unija je krajem prošle godine odlučila produljiti korištenje tog herbicida za pet godina, do 2022., no Bruxelles je ostavio mogućnost članicama da uvedu ograničenja na njegovu upotrebu na nacionalnoj razini.

Ekološke udruge zagovaraju potpunu zabranu glifosata u Europi.

 

 

izvor: Akta

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor