Prioritet nulti popis stoke (BiH)

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da je sprovođenje takozvanog nultog popisa stoke prioritet za BiH kada je riječ o dostizanju standarda za izvoz crvenog mesa iz BiH ne samo u EU, nego i Rusiju i ostatak svijeta.

Šarović je novinarima u Sarajevu rekao da je ovaj popis, za koji procjenjuje da bi koštao 1,5 miliona KM, moguće uraditi za dva mjeseca.

On je podsjetio da u BiH postoji agencija za obilježavanje životinja u kojoj se registruje svako grlo koje dobije pasoš.

“Prema tom popisu, registru, u BiH je više od milion, mislim 1,2 miliona grla, ali na terenu je to mnogo manje”, rekao je Šarović i dodao da je u prethodnim godinama bilo mnogo zloupotreba i šverca stoke iz zemalja koje graniče sa BiH.

On je istakao da je uslov da BiH može da izvozi crveno meso u EU taj da zna tačan broj grla koja se ubrajaju u ovu kategoriju – goveda, koza i ovaca.

“To je suština, zbog toga nam je potreban nulti popis”, rekao je Šarović ocjenjujući da je ovaj posao trebalo da bude urađen još prije 10 godina.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dodao je da su sprovođenje nultog popisa i obezbjeđivanje uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH jedini način da stočarstvo u BiH krene uzlaznom putanjom.

 

 

izvor: Nezavisne

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor