Fond za inovacionu delatnost dodelio je 3 miliona evra za realizaciju 22 projekata malim i srednjim preduzećima (SRB)

Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, tri miliona evra za realizaciju 22 inovativna projekta malim i srednjim preduzećima.
Istovremeno raspisana su dva nova poziva za dodelu 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naučno-istraživačkim organizacijama.
Svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvuju i regionalna direktora Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac i ministar prosvete Mladen Šarčević.
Rakonjac je naveo da je Fond za inovacionu delatnost počeo sa radom 2011. godine kada je pokrenuo prve programe koji su sada stalni.
On je naveo da je dodeljeno ukupno 4,5 miliona evra za 22 projekta, od čega je fond izdvojio tri miliona evra a preduzeća koja su dobila sredstva učestvuju sa 1,5 miliona evra.
“Smatram da izgradnja inovacionog eko sistema najviše zavisi od onih privrednika koji su dovoljno hrabri da idu napred i pomeraju granice”, rekao je Rakonjac.
Javni poziv je upućen preduzećima u okviru Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i raspisivanja javnih poziva za Program saradnje nauke i privrede i inovacionih vaučera.
Novac je opredeljen u okviru budžeta Srbije, razdela Ministarstva prosvete kroz “Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja, a na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom.
Dva preduzeća kojima je odobreno finansiranje su Glas s Slipper – linija ženskih cipela koja kombinuje ugljenična vlakna sa specifičnim dizajnom za brzu i laku promenu visokih potpetica i Alfa klima novi dizajn za proizvodnju toplotnih pumpi baziranih na propanu, potpuno bezbednih za kućnu i industrijsku upotrebu.
Jelena Olson iz Glas s Slipper preduzeća predstavila je svoj proizvod, cipele koje imaju ergonomski đon i modularne štikle koje se lako menjaju i mogu menjati svoju visinu.
Kako kaže, ovakve cipele rešavaju problem ekonomičnosti, neudobnosti i omogućava reciklažu cipela na štiklu.
Branislav Anđelić iz Alfa clima predstavio je patent za toplotne pumpe koje će, kako predviđa, na tržištu EU nakon 2020. godine ostvariti prihod od 25 miliona evra.
U okviru programa raznog razvoja, bespovratna sredstva odobrena su za 13 inovativnih projekata u ukupnom iznosu od milion evra.
Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila po 800.000 evra bespovratnih sredstava, a podnete su ukupno 143 prijave.
U okviru programa sufinansiranja inovacija namenjenog preduzećima kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za komercijalizaciju istraživanja i razvoja dodeljena su dva miliona evra za devet projekata.
Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila po 300.000 evra, a podneto je 75 prijava.
Najviše projekata kojima su odobrena sredstva su iz oblasti IKT, medicine i terapeutskih aparata, energetike i energetske efikasnosti.
Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas tri miliona evra za realizaciju 22 inovativna projekta malih i srednjih preduzeća, a raspisana su i dva poziva kroz koje će biti dodeljeno 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima.
Sredstva se opredeljuju iz budžeta Srbije, na osnovu sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom, a regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder navela je da je zadovoljstvo prepoznati srpske inovatore i istakla da Svetska banka, zajedno sa EU i Vladom Srbije podržava inovacionu ekonomiju.
“U 19. veku automobil je bio standardan način prevoza, danas imamo i električne automobile, a uskoro će motor sa unutrašnjim sagorevanjem biti prevaziđen”, rekla je Van Gelder.
Ona je dodala da postoji inovacioni paradoks, situacija gde najviše inovacionih kompanija nastaje u zemljama u razvoju, koje sporo hvataju korak sa tehnološkim napretkom, te je veliki izazov za vlade da podrže inovacioni rast.
“Srbija je izuzetak u tome i jedna od retkih zemalja koje podržavaju inovacije. Potrebno je da se učestvuje sa novim i naprednim tehnologijama koje će omogućiti saradnu javnog i privatnog sektora”, kazala je Van Gelderova.
Ona je podvukla da su inovacije sada uključene u finansiranje iz budžeta republike što je, smatra, dokaz njihove uspešnosti.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da je prvi projekat EU u ovoj oblasti bio pre sedam godina, grant od 8,5 miliona evra kada je skoro 50 inovativnih srpskih projekata razvijeno i našlo se na tržištu.
“Pre dve godine smo pokrenuli saradnju nauke i kompanija i potpisali ugovor vredan 2,5 miliona evra za program ranog razvoja i sada planiramo i dva biznis inkubatora u tehnološkom parku u Beogradu”, naveo je Fabrici.
On je zaključio da je važno da nauka i kompanije sarađuju, te da ulaganje u nauku nije trošak, već razvijanje mogućnosti koje jedna zemlja ima.

Izvor: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor