Otvoren 12. Međunarodni festival organske i etno hrane u Somboru (SRB)

Dvanaestu godinu za redom, Udruženje za proizvodnju organske hrane Eko-enerdži iz Sombora okupilo je brojne proizvođače organske hrane iz zemlje i inostranstva na Međunarodnom tradicionalnom festivalu organske i etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora.
Porodica Lučev iz Bečeja je jedan od mlađih proizvođača organske hrane sa namerom da započne i razvije porodični biznis.
“Registrovali smo poljoprivredno gazdinstvo da bi počeli da pravimo ulja i ovde predstavljamo ulje suncokreta, lana, golice bundeve, i uz to imamo namaze, mleveni lan. Zbog dece, naših četvoro dece smo započeli ovu priču da oni mogu posle da rade”, objasnila je Ana Lučev.
Organska proizvodnja se razvija i na poljima ekonomije Srednje poljoprivredne škole u Somboru, koja su se na festivalu predstavila sa svojim slatkim proizvodima.
“Naša škola ima sve domaće. Imamo dobro opremljene laboratorije gde naši pekari sve sami ručno prave, naravno uz pomoć naših profesora. Sokovi su sa naše ekonomije, jabuke su prirodne, neprskane i naši sokovi su bez konzervansa, dakle, prirodni domaći proizvod koji mi pravimo u našoj školi”, ispričala je Kosana Nikolić, učenica IV razreda Srednje poljoprivredno prehrambena škola u Somboru.
“Mi smo danas ponudili građanima, kao i proteklih 12 godina, da vide asortiman proizvoda koji je drugačiji od drugih u odnosu na konvencionalni proizvod. Mi smo na putu, što i naš statut ekologije i zaštite životne sredine govori, u korak sa prirodom, sa organskom održivom poljoprivredom, organsko zaštitno-bezbednom hranom, i domaća radinost. Imamo tri mota a to su: istina i izazovi u hrani 21. veka, tradicija i običaji za budućnost i stare vrednosti za novi početak”, objasnio je Jovica Kelić, predsednik Udruženja za proizvodnju organske hrane Eko-enerdži iz Sombora.
Sertifikovani organski proizvođač Rade Maljković iz Banatskog Karađorđeva, ukazuje na druge administativne procedure i seftifikacije te smatra da bi uz jednostavniju proceduru bilo i znatno više organskih proizvođača.
“Na primer, ja kao organski proizvođač koji proizvodim soju, kukuruz, pšenicu, lucerku i druge ratarske kulture ne mogu kolegi, koji je isto sertifikovani proizvođač, koji je ista sertikifaciona kuća, nemam prava da prodam proizvod. Tako da nam je problem semena nabaviti i reproduktivni materijal kad odeš u semensku kuću”, dodao je on.
Festival je dobra prilika da se građani bliže upoznaju sa zdravim i ukusnim proizvodima te da se razmenom iskustava, ideja o ogranskoj proizvodnji približi budućim proizvođačima.

Izvor: RTV

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor