Jagodinska kompanija “Fud star” mesečno izvozi 50 tona pilećeg mesa u Kinu (SRB)

Jagodinska kompanija “Fud star” potpisala je sa kineskom kompanijom “Golden si perl” ugovor o izvozu pilećeg mesa. Za početak, izvoziće se 50 tona piletine mesečno, a sa povećanjem kapaciteta i celokupna proizvodnja ovog prerađivača.
Na liniji klanja jagodinskog “Vinersa” dnevno se preradi dvadesetpet hiljada komada brojlera. Proizvodi se izvoze u zemlje regiona, ali i u Alžir, Obalu Slonovače.
“Svako tržište ima svoje specifične zahteve i mi se trudimo da odgovorimo najbolje svim njihovim prohtevima, njihovim veterinarskim propisima ujedno na taj način učimo nove propise koji možda nisu aktuelni kod nas, na drugim tržištima jesu i na taj način se osavremenjavamo”, kaže Mario Stojanović, komercijalni direktor firme.
Novi ugovor sklopljen je i sa kineskom kompanijom “Golden si perl” o izvozu pilećeg mesa. Narednog meseca biće isporučeno prvih pedeset tona proizvoda. Količina mala za veliko kinesko tržište, ali značajna za srpsku firmu.
Kinesku kuhinju karakteriše to što meso čini tek mali deo obroka, a prepoznatljiva je i po tome što se koriste skoro svi delovi životinja. Zato ne iznenađuje podatak da će se iz Jagodine u Kinu izvoziti pileće nogice koje se kod nas bacaju.
Kineski kupac tražio je da pileće nogice ne budu teže od 70 grama, da pakovanja budu od deset do petnaest kilograma i da bude ispoštovan “Halal” standard.
“Kineska kompanija “Golden si perl” nam garantuje kompletan otkup proizvoda iz našeg asortimana za koji smo se dogovorili. To je samo prvi korak u saradnji koja ima puno potencijala jer smo mi dobili uverenje da ćemo u bliskoj budućnosti izvoziti i ostale proizvode iz našeg asortimana”, kaže Mario Stojanović, komercijalni direktor “Vinersa”.
Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang prilikom nedavne posete Jagodini rekao je da je potpisivanje ovog ugovora samo prvi korak ka daljoj saradnji.
“Ova klanica je na svetskom nivou, ja bih rekao, po kvalitetu, po svemu. Sada je stvarno velika šansa i prilika da krenemo u saradnju”, izjavio je Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji.
U “Vinersu” će do kraja godine duplirati proizvodnju, a to je prilika i za druge proizvođače iz Pomoravlja da obezbede siguran plasman svojih proizvoda.

Izvor: RTS

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor