Organska proizvodnja sve zastupljenija, da li se isplati gajenje? (SRB)

Naći najpogodniju i najsiplativiju vrstu povrća ili voća, te široka ponuda za domaće i strano tržište su poslovni recepti onih koji su se okušali u poduhvatu organske proizvodnje. Kako da zaradite od proizvodnje organskog voća i povrća i koje su vrste najbolje, u Somboru su ispričali početnici i entuzijasti u ovom poslu.
Kako naći isplativ i dobar sortiment i još da bude organski uzgajan svakako je pitanje koje muči sve one koji razmišljaju da se okrenu procesu organske proizvodnje i boljem plasmanu na tržištu. Ana Lučev iz Bečeja bavi se proizvodnjom organskih ulja, a u Sombor je došla da predstavi proizvode od suncokreta, lana i golice bundeve.
Ana Lučev kaže: “Organska proizvodnja nas zanima, jer smo želeli da se hranimo zdravo, a smatramo i da se kod ljudi treba probuditi svest da više obrate pažnju kakve proizvode kupuju. Mi smo još na početku, tek smo počeli ove godine da proizvodimo naše proizvode i ne mogu da procenim kako će to sve ići sa zaradom, ali ušli smo u priču sa puno entuzijazma i nadamo se najboljem. ”
Dejan Kovač iz Bačkog Monoštora je jedini proizvođač kineske urme u Vojvodini. U programu je organske proizvodnje, a za dve godine očekuje sertifikat radi izvoza, jer su urme od tri do pet puta skuplje na tržištu Evropske unije.
Dejan Kovač ističe: “Jojoba ili kineska urma je idealna za organsku proizvodnju, jer biljka sama po sebi ne traži tretiranja nikakvim hemikalijama, na nju neće ni štetočine, a sve što joj treba je redovno zalivanje. ”
Učenici Srednje poljoprivredne škole u Somboru razvijaju organsku proizvodnju i cede sok od neprskanih jabuka.
Kosana Nikolić, učenica IV razreda Srednje poljoprivredno prehrambena škola u Somboru kaže: “Na ekonomiji naše škole uzgajamo jabuke koje se ne prskaju, one se cede i od njih se pravi sok koji u sebi ne sadrži konzervasne. U školi pravimo mnoge domaće proizvode i zahvalni smo našim profesorima i školi na prilici da imamo takvu praksu.”
Sa druge strane, sertifikovani proizvođači ističu da procedure treba pojednostaviti.
“Moje društvo i okolinu hoću da okupim da pređu na organsku hranu. Međutim, kada oni čuju koliko su komplikovane procedure i dužuna čekanja papirologije, te kolika je ukupna administracija, čude se”, ističe Rade Maljković, sertifikovani organski proizvdođač.
Bez pesticida i hemikalija, organska proizvodnja je tek u povoju, još smo daleko od pijaca na kojima bi kupovali isključivo organske proizvode. Stručnjaci tvrde da ako se u velikoj meri hranite organskom hranom, to je najbolji način da nivo toksina u svom organizmu svedete na minimum, ako već nemate gde da kupite ili su vam proizvodi skupi, pokušajte da gajite ono što volite bar u svojoj bašti.

Izvor: RTV

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor