Ratari nezadovoljni jer vreme za setvu nije idealno (SRB)

Iako je oktobar vreme za setvu pšenice, ovaj posao započeli su samo pojedinci koji smatraju da je bolje seme staviti u suvu zemlju, nego ga držati u džaku. Naime, vreme za sejanje nije baš idealno. Odavno nije bilo kiše, tako da je zemlja suva pa to ometa posao, piše Dnevnik.
Kako kaže direktor Žita Srbije Vukosav Saković, u setvi žita neće biti velikih odstupanja u odnosu na prošlu godinu, kada je tim usevom bilo posejano 675.000 hektara – rekordno u proteklih 20 godina. U svetu se očekuje da će pod ozimom kulturom biti 220 miliona hektara.
– Teško je znati unapred koliko će žita biti posejano, jer je tek start setve. Pšenica će se sejati, jer košta manje u odnosu na ostale poljoprivredne kulture, ali i zato što, u poređenju sa cenama drugih kultura, ne zaostaje, a dospeva ranije od drugih useva – objašnjava Saković.
Iako je zemlja suva, preporuka agronoma je da treba početi sejati žito, jer je bolje seme staviti u suvu oranicu, pa da u zemlji sačeka kišu. Prema rečima predsednika Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslava Kiša, pšenica će se i ove jeseni sejati, ne samo da bi se održao plodored, nego i zato što ratarima donosi prvi novac u godini. Smatra da će najveći trošak biti – gorivo.
– Seme i đubrivo imaju cenu kao prošle godine, ali će gorivo biti veliki trošak, jer je oko 10% skuplje nego lane. Zemlja je suva, pa će obrada biti teža, biće potrebno dobro zaorati, i tako potrošiti više benzina.
Nenad Manić iz udruženja Banatski paori očekuje da će u južnom Banatu biti posejano više žita nego lane. Do sada se žito sejalo na površini između 19.000 i 25.000 hektara, a prošle godine ga je bilo posejano najviše – 25.000 hektara.
– Ove jeseni žita će biti i više, jer su ratari sejali repu na oko 10.000 hektara, ali zbog velikog procenta trulog korena, očekivanja su, da će paori preći na žito, kao najrentabilniju kulturu – smatra Manić.

Izvor: eKapija

Foto: Pexels

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor